Bij MCH Antoniushove in Leidschendam wordt een nieuw radiotherapiecentrum gebouwd. Dit centrum bestaat onder meer uit zes bestralingsbunkers. In totaal wordt per bunker ruim 300 m3 beton gebruikt. Aannemer J.P. van Eesteren stort de wanden van de bunkers met magnetietbeton, beton waarvan het grind is vervangen door magnetiet. Dat is een ijzererts met een hoge dichtheid. Daardoor weegt het beton maar liefst 3800 kg/m3, ruim 1,5x zo veel als normaal beton.
De bunkers van ca. 10 x 10 x 5,5 m3 (b x d x h) zijn opgebouwd uit wanden van 80 tot 130 cm dik en een dak (van normaal beton) van ruim 2 m dik. Het beton in een radiotherapiecentrum moet veel straling tegen kunnen houden. Doordat er magnetiet door dit beton is gemengd, is het zwaarder en absorbeert het de straling beter. Daarnaast kunnen de wanden dunner worden uitgevoerd. Het magnetietbeton is geleverd door Dyckerhoff Basal.
De toepassing van magnetietbeton is een zeldzaamheid in Nederland. Het is eerder gebruikt voor de bouw van stralingsbunkers in de nieuwbouw van het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Oplevering van het radiotherapiecentrum bij MCH Antoniushove staat gepland voor september 2016.
Reacties