Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

'Extreem tekort constructeurs'

4 mei 2015

Er is een extreem tekort aan constructeurs. Dat is een van de eerste stellingen van de kersverse voorzitter van VNconstructeurs Paul Rijpstra. “Met de steeds groter wordende behoefte aan goed geschoolde technici op alle opleidingsniveaus, wordt dat probleem de komende jaren alleen maar groter.”

VNconstructeurs roept de overheid op zich meer te richten op het werven van studenten constructietechniek. Ook het middelbaar onderwijs moet zijn leerlingen verwijzen naar het technisch onderwijs. Tot slot doet de vereniging ook een oproep aan haar leden om te investeren in het opleiden van technici. “Met deze inspanningen kan het extreme tekort worden omgebogen naar een tekort“, aldus Rijpstra.

In het ROA rapport (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt) uit 2011 werd al het totaal aantal vacatures in de technische sector tot 2016 geschat op 442.400, terwijl er slechts 287.000 mensen in deze sector instromen; een tekort van zeker 155.400 mensen. In het pas verschenen rapport van Van Rossum Raadgevend Ingenieurs (die in opdracht van de provincie Groningen een technische impactanalyse hebben uitgevoerd in het aardbevingsgebied), wordt ook nog eens duidelijk gewezen op met name het schrijnende tekort aan gespecialiseerde constructeurs.

Volgens Van Rossum zal het zeker vijf jaar duren voordat het gewenste aantal specialisten (zo’n 400 gespecialiseerde constructeurs = ± 10% van het totaal aantal constructeurs) beschikbaar is voor het controleren, doorrekenen en uitwerken van herstelwerkzaamheden aan bestaande bouwwerken in het Groningse aardbevingsgebied. Daarnaast zal het dan nog eens 27 jaar duren voordat alle gebouwen en aan te passen woningen, bij het van kracht worden van de nieuwe NPR, hierop zijn doorgerekend en uitgewerkt.

Rijpstra: “Dat betekent simpelweg dat een grote hoeveelheid mensen ófwel jarenlang constructief onveilig moet wonen ófwel in vervangende woonruimte moet worden ondergebracht. En dan zijn toekomstige nog te ontwerpen en te bouwen aardbevingsbestendige bouwwerken nog niet eens meegenomen. Een schokkend beeld.”

VNconstructeurs maakt zich al jaren zorgen over de continuïteit van het vak en de ontwikkeling van vakkennis. Er is een zeer beperkte instroom van goed geschoold technisch personeel en de crisis heeft ook nog eens tot een uitstroom van expertise geleid. Het jongste rapport van Van Rossum bevestigt dat eens te meer en geeft reden genoeg om nu echt de noodklok te luiden. “Als we het tij nu niet keren, is het garanderen van constructieve veiligheid echt onmogelijk aan het worden. Dat vinden wij als constructeurs beslist onacceptabel. Kortom, tijd voor actie!”

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren