Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

3D-wapenen: de 2D-tekening is slechts het begin...

do 20 mei 2021

Om de organisatie in beweging te houden is Leon Leenders, directeur en BIM-consultant bij Verhoeven-Leenders, altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt bij het ingenieursbureau de wapening steeds vaker in 3D gemodelleerd, terwijl dit nog lang geen gemeengoed is. Leenders: "Het modelleren van wapening in 3D biedt voor ons niet alleen nieuwe kansen op het gebied van het uitwerken van complexe ontwerpvraagstukken, het maakt in de communicatie met onder andere de leverancier en de opdrachtgever het project ook inzichtelijker."

- Gesponsord artikel - 

De laatste jaren wordt er veel gesproken over het modelleren van wapening in 3D. Aannemers hebben er veel baat bij wanneer al vóór de daadwerkelijke bouw kan worden bekeken hoe de constructie eruit komt te zien en ze werken graag samen met partijen die hun dit inzicht kunnen bieden. Een complexe situatie uitgewerkt naar duidelijke 2D-tekeningen helpt hierbij, maar dit is slechts één van de mogelijkheden. Dankzij het extra inzicht dat een 3D-model biedt, kan ook de wapening gemakkelijker ‘maakbaar’ worden ontworpen. Het materiaal kan hierbij worden geoptimaliseerd en mogelijkheden in de software, zoals clashdetecties en controles, leiden ertoe dat er minder ontwerpfouten worden gemaakt en faalkosten worden geminimaliseerd. Leenders: “We zoeken bij Verhoeven-Leenders altijd naar de beste oplossing die haalbaar, maakbaar én betaalbaar is. De mogelijkheden van 3D-wapenen dragen bij aan het behalen van deze doelstelling.”

Hoe binnen het bedrijf 3D-wapenen wordt ingezet, licht Leenders eerst toe aan de hand van twee projecten: een centraal distributiecentrum voor een supermarktketen in Oss en de Valkbrug in Leiden.  

Centraal distributiecentrum: afgestemde constructie dankzij 3D-modelleren

In Oss wordt momenteel een nieuw centraal distributiecentrum gebouwd voor een landelijke supermarktketen. Bij dit project heeft Verhoeven-Leenders ervoor gekozen de fundering 3D te wapenen met Tekla Structures. Het betrof hierbij onder andere T- en L-stukken van de laad- en loskuil. De wens vanuit de aannemer was om deze elementen op het werk te prefabriceren vanwege het grote aantal gelijke typen. Naast de reguliere wapening zijn ook hijsvoorzieningen, voetplaatankers en vloerkoppelwapeningsvoorzieningen opgenomen in het 3D-wapeningsmodel. Ook moesten er gains worden opgenomen voor de koppeling aan de fundering.

“Een ogenschijnlijke eenvoudige constructie werd door het samenkomen van diverse onderdelen toch complex. Het 3D-modelleren van alle onderdelen heeft bijgedragen aan een afgestemde constructie waardoor tijdens de uitvoering er geen aanlopers geweest zijn en het afbreukrisico beperkt is gebleven”, vertelt Leenders.

Valkbrug: project inzichtelijk voor alle betrokkenen

Het tweede project dat Leenders aanhaalt is de Valkbrug, die het bedrijf heeft gerealiseerd in het centrum van Leiden nabij de Lammermarkt. De aannemer van het project was Van Boekel Bouw en Infra. Om de brug slank uit te kunnen voeren en onderhoud te beperken, is deze als integraalbrug (vaste aansluiting tussen landhoofd en brugdek) uitgevoerd. In relatie tot de wapening was hierdoor een behoorlijk ‘zware’ aansluiting tussen betreffende onderdelen noodzakelijk. Naast de gebruikelijke verticale krachten, die vanuit het brugdek op de landhoofden worden afgedragen, is er ook sprake van een momentvaste aansluiting tussen deze onderdelen.

Leenders: “Bij dit project hebben we ervoor gekozen om de in het werk te storten onderdelen volledig 3D te wapenen om met name de aansluiting tussen de landhoofden en het prefab brugdek goed inzichtelijk te maken, zowel richting de leverancier van de prefab liggers als richting de opdrachtgever. Naast het inzichtelijk maken van deze specifieke aansluiting, hebben we zeker ook meerwaarde ervaren in de mogelijkheid om met behulp van filtering in Tekla Structures de wapeningskorf gefaseerd virtueel op te bouwen en daarmee de praktische maakbaarheid te toetsen.”

Onbegrensde mogelijkheden dienen zich aan

“Hoewel virtueel bouwen en toetsen van maakbaarheid in 3D met betrekking tot wapening al de nodige meerwaarde heeft voor wat betreft inzicht en reductie van faalkosten, zou je met de beschikbare 3D-informatie veel meer moeten willen”, is Leenders van mening. “Dit is technisch ook zeker mogelijk. Denk daarbij aan zaken als productieaansturing vanuit het 3D-model, maar ook aan een alternatieve manier van communiceren van de betreffende informatie richting de uitvoering.”

“Als we het hebben over productieaansturing vanuit het model zijn de mogelijkheden al volop aanwezig binnen Tekla Structures. Denk daarbij aan het grotendeels geautomatiseerd pos-nummeren en genereren van buigstaten. Je zou zelfs zo ver kunnen gaan dat je niet enkel de constructieve wapening meeneemt in het 3D-model, maar daar ook zaken als afstandhouders, borgstaven, supportrekken enz. Je kunt dan de volledige wapeningsproductie virtueel voorbereiden, controleren en vanuit het 3D-model geautomatiseerd aansturen.”

“Met betrekking tot het op alternatieve wijze communiceren van de informatie richting de uitvoering, zijn de mogelijkheden ook al deels aanwezig”, voegt Leenders tot slot toe. “Waarom deels aanwezig? Omdat een en ander sterk wordt beïnvloed door technische mogelijkheden enerzijds en een cultuurverandering binnen de civiele bouw anderzijds. Bij wat nu al mogelijk is, zou je kunnen denken aan wapenen op basis van 3D-afbeelding waarbij een wapeningskorf gefaseerd wordt opgebouwd in opeenvolgende afbeeldingen. Dit zou je traditioneel op papier kunnen doen, maar zeker ook digitaal op bijvoorbeeld een tablet. In de uitvoering heb je dan naast voorbereide informatie eveneens de beschikking over het volledige 3D-model. Richting de toekomst zou je aanvullend nog kunnen denken aan onder meer het projecteren van betreffende informatie in Virtual Reality. Met de razendsnelle ontwikkeling van de techniek en software zoals Tekla Structures, zijn de mogelijkheden voor de toekomst waarschijnlijk groter dan we nu kunnen voorzien.”

Van concept naar productie met Tekla Structures

Tekla Structures is volledig Nederlandstalige 3D BIM-software van Construsoft voor het ontwerpen, detailleren, plannen, coördineren en beheren van een BIM, waarbij het mogelijk is direct én automatisch de productiegegevens voor staal-, hout -, betonbouwers of aannemers te genereren. Zo kan het BIM-model van Tekla Structures gebruikt worden gedurende het complete bouwproces, vanaf het ontwerp tot en met de fabricage en oplevering. Voor meer informatie over Tekla Structures, zie www.construsoft.com/nl/bim-software/tekla-structures.

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren