Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

A wonder material

Hoofdredactioneel Cement 2024/5 Max Hendriks - 29 augustus 2024

Op 21 oktober 1824 verkreeg de Britse metselaar Joseph Aspdin patent op, wat hij noemde, portlandcement. De kleur van zijn materiaal leek erg op de kleur van de kalksteen op het schiereiland Portland; vandaar. Twee eeuwen geleden en voor mij een aanleiding om met zevenmijlslaarzen door de 100 jaren die daarop volgden te gaan, om daarna een sprong te maken naar de zomer van 2024.

In 1868, 44 jaar later, verkreeg de Franse tuinman Joseph Monier patent op, wat hij noemde, beton armé. Gewapend beton dus. De Belgische broers Picha kochten dit patent, trouwden met twee zussen uit Sas van Gent en richtten in 1888 een onderneming op in diezelfde plaats. Gewapend beton bereikte Nederland via de Zeeuwse route.

In 1892 sprak architect Jos Cuypers, de zoon van de bouwmeester Pierre Cuypers die Nederland een rooms-katholiek gezicht gaf, over de grote voordelen van gewapend beton, waaronder: “De elasticiteit biedt buitengewoon grooten weerstand, en bij verbreking licht er nog eene zeer ruime grens tusschen het bersten en het eigenlijk vernielen der vormen”.

In 1906 voltooide Alphons van Hemert (1857-1926), afgestuurd als civiel ingenieur in Delft, het Hofpleinviaduct in Rotterdam. Dit blijkt een duurzame constructie te zijn: in mei 2024 liep ik tijdens de Rotterdamse Dakendagen over dit twee kilometer lange viaduct, nu beter bekend als de Hofbogen, waarvan de transformatie naar een dakpark in 2025 van start gaat.

In juni 2024 definieerde het Betonakkoord lichtgroen beton, beton dat door het ‘peloton’ met een geringe impact op planning, kosten en beschikbaarheid kan worden toegepast, en donkergroen beton, voor de koplopers. In dit nummer lees je over vergroenend beton: Wonderwoods zijn twee woontorens in Utrecht die aan de binnen- en de buitenzijde, en op allerlei manieren, voorzien zijn van beplanting. De penthouses zijn deze zomer in de verkoop gegaan.

Max Hendriks

PS: Wil je trouwens meer weten over het ontstaan van het wonder material beton, raad ik je het eerder verschenen artikel ‘fib Bulletin 107 over de geschiedenis van beton’ aan. Zoals je weet is Cement veel meer dan alleen het laatste nummer!

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren