De steun die de betonsector heeft aangevraagd bij het Nationaal Groeifonds voor verduurzaming van beton, is niet toegekend. Een onafhankelijke adviescommissie onderschreef weliswaar het nut van de plannen, maar zag te veel bezwaren. Dit werd op 30 juni duidelijk bij de bekendmaking van de derde ronde van investeringen uit het fonds.
Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Dat bedrag wordt in verschillende rondes toegekend. Op 30 juni werden in de derde ronde 18 projecten bekendgemaakt die kunnen rekenen op steun. De aanvraag van de betonsector maakte daar geen deel van uit.
De betonsector had onder de naam Beton Reinvented - een project geïnitieerd vanuit het Betonakkoord - een voorstel ingediend waarmee vóór 2035 al het nieuwe beton in Nederland circulair en klimaatneutraal moest zijn. Voor 2030 was de ambitie 65% reductie van de CO2-uitstoot, ten opzichte van 1990. Het betrof onder meer plannen voor het versnellen en opschalen van innovaties en het ontwikkelen van standaarden en normen. Met de aanvraag was een bedrag gemoeid van € 275,7 miljoen, overeenkomend met 43% van de totale projectkosten.
De commissie trekt het uitgangspunt van het voorstel in twijfel dat de vraag naar duurzaam beton beperkt is, wat zou leiden tot terughoudendheid om te investeren. Duurzaam beton kan volgens de commissie in de toekomst wel degelijk aantrekkelijk worden, onder meer door het EU-emissiehandelssysteem. Ook is de commissie er niet van overtuigd dat de ontwikkeling van normen en richtlijnen de vraag naar duurzaam beton doet toenemen. Opdrachtgevers stellen immers al in toenemende mate duurzaamheidseisen aan beton. Ook zegt de commissie dat de in het voorstel genoemde cases een hoog Technology Readiness Level (TRL) hebben, waarvoor subsidies minder voor de hand liggen omdat private baten zijn te verwachten.
Het CPB analyseerde in 2023 35 voorstellen voor het Nationaal Groeifonds. Deze analyse werd door de commissie gebruikt bij het advies aan het kabinet. Lees het bericht over de analyse.
Reacties
Pieter Lanser 03 juli 2023 13:07
De aanvraag werd ook niet gedaan om te groeien, natuurlijk, dromen mag altijd, maar om een transitie mogelijk te maken. Misschien aan de verkeerde deur geklopt? Op eigen kracht zal de betonsector er een zware dobber aan hebben. Al helemaal als de winstmarge c.q. investeringsruimte onder druk staat. En zonder de medewerking van de cementindustrie wordt het ook moeilijk hazen vangen. Ben benieuwd hoe snel de sector deze teleurstelling te boven komt....