Log in
inloggen bij
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Afsluitdijk tot 2050 weer bestand tegen de kracht van water door recent gepresenteerde maatregelen

24 april 2018

De afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Maandag 23 april presenteerde Rijkswaterstaat en consortium Levvel de ontwerpen van de dijk. Zo komen er innovatieve betonnen blokken, nieuwe spuisluizen, twee grote pompgemalen en een coupure voor de Vismigratierivier. Door deze maatregelen is de Afsluitdijk tot ten minste 2050 weer bestand tegen de kracht van het water.

Aan de kant van de Waddenzee wordt de dijk verhoogd en met een nieuwe bekleding versterkt. Levvel gebruikt daarvoor innovatieve en speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde betonnen elementen, de zogenoemde Levvel-blocs. Deze blokken wegen circa 6500 kilo per stuk, zijn zeer sterk, hebben een golfremmende werking en zijn eenvoudig te plaatsen. Er worden in Harlingen zo’n honderd blokken per dag in een volledig geautomatiseerd proces geproduceerd en per schip naar de dijk vervoerd. Vanaf een kraanponton worden in totaal zo’n 75.000 Levvel-blocs geplaatst. Door de symmetrie en regelmatige plaatsingswijze geeft het blok een rustig beeld dat het strakke, autonome karakter van de dijk versterkt. Om het achterland te beschermen tegen de kracht van het water worden ook de spuisluizen versterkt en twee stormvloedkeringen gebouwd.

Spuien als het kan, pompen als het moet    

Het sluiscomplex bij Den Oever wordt uitgebreid met nieuwe spuisluizen in de tusseneilanden. Zo kan meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer instroomt. Bij een hoge waterstand in de Waddenzee is spuien niet mogelijk. Daarom bouwt Levvel in Den Oever ook twee grote pompgemalen. De pompen hebben een zeer laag energieverbruik en zijn visvriendelijk. De energie voor de pompen wordt op duurzame wijze opgewekt met 2,7 ha zonnepanelen bij Den Oever. Met de maatregelen zorgen Rijkswaterstaat en Levvel ervoor dat de Afsluitdijk tot ten minste 2050 weer bestand is tegen de kracht van het water.

Coupure voor vismigratierivier

Om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen voor trekvissen legt De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerking tussen de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon en Harlingen een vismigratierivier aan. Dit is een vier kilometer lange vispassage met daaromheen een ecologisch gebied dat toegankelijk is voor bezoekers. Levvel realiseert de opening in de Afsluitdijk voor de vismigratierivier.

Planning
De werkzaamheden aan de Afsluitdijk starten naar verwachting eind 2018 en duren tot eind 2022. 

Levvel
Het consortium Levvel wordt gevormd door Van Oord (in samenwerking met Aberdeen Standard Investments en APG Group),  BAM (in samenwerking met PGGM) en Rebel. De opdracht vertegenwoordigt een netto-contante waarde van circa 550 miljoen euro.

Bron: Rijkswaterstaat

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren