Hoe zat het ook alweer? In 2011 bezweek de galerij op de bovenste verdieping van de Antillenflat in Leeuwarden. Gelukkig vielen er geen slachtoffers; de schrik zat er wel goed in, zeker na wat er in Maastricht in 2003 gebeurd is. Uit onderzoek van EconStruct bleek later dat doorroesting van de wapeningsstaven uiteindelijk tot bezwijken van de galerij heeft geleid. De doorroesting kwam door putcorrossie.
Naar aanleiding van deze ineenstorting zijn verschillende gebouwen onderzocht. In CUR-publicatie 248-2014 staan de resultaten van het onderzoek 'Constructieve veiligheid van uitkragende galerijplaten'. Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft op basis hiervan een infoblad uitgebracht over het verplicht uitvoeren van onderzoek naar galerijvloeren.
Zullen gebouweigenaren nu massaal inspectie gaan uitvoeren bij galerijvloeren? Een soortgelijke ervaring met spouwankers is niet hoopgevend. In 2008 staat een deel van een gevel van een flatgebouw in Zandvoort op instorten. Nieman Raadgevende Ingenieurs waarschuwt in Corporatiebouw van december 2013 "De constructieve veiligheid van oude gevels wordt urgent." Twee jaar later (november 2015) moet de gevel van een flat aan de Lorentzstraat in Zandvoort in allerijl vanwege instortingsgevaar gesloopt worden. Steeds dempt men de put als het kalf verdronken is en gaat men over tot de orde van de dag.
Dat moet anders. Laten we gebouwen iedere vijf jaar aan een grondige inspectie onderwerpen en geconstateerde gebreken repareren. Ik ga me sterk maken voor een APK voor gebouwen.
voorzitter VNconstructeurs
www.VNconstructeurs.nl / @VNconstructeurs
Reacties