Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Duurzaam versterken met schuimbeton

Diverse onderzoeken naar mogelijkheden aardbevingsbestendig bouwen met schuimbeton Jacques Linssen - 14 februari 2025

Schuimbeton wordt in Nederland veelvuldig toegepast als opvulmateriaal of bodemafsluiter. Ook constructieve toepassingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld in funderingen in de woningbouw. Door recente ontwikkelingen is er nu een hoogwaardigere variant beschikbaar, onder meer met toevoeging van kunststof vezels. Een van de mogelijke toepassingen is het dempen van seismische of andere trillingen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met prof.dr.ir. Erik Schlangen (TU Delft, fac. CiTG, Sectie Materialen en Milieu), dr. Ihsan Bal (Hanze University of Applied Sciences Groningen / University of Groningen, Faculty of Science and Engineering), Wim Meilink (Econstruct) en Jos Nederstigt (Urban Base).

In het kort

  • Hoewel de sterkte relatief laag is, kan schuimbeton ook in een dragende functie worden ingezet
  • Met het dempen van trillingen is ervaring opgedaan met een nieuw soort schuimbeton: Trilling Absorberend Schuimbeton (TAS)
  • TAS bevat kunststof vezels en overige additieven
  • In 2015 en 2021 is aan de TU Delft onderzoek verricht naar de mechanische eigenschappen van het materiaal
  • Uit onderzoek blijkt dat de druksterkte, de treksterkte, de E-modulus en de breukenergie aanzienlijk hoger zijn
  • In 2015 is de dempende werking door TU Delft en TNO onderzocht met een veldproef
  • Ook bij het instituut BuildinG in Groningen is onderzoek verricht naar de dempende werking van TAS
  • TAS kan worden toegepast om de gevolgen van aardbevingen te beperken, in een zogenoemde Trilling Bestendige Fundering
  • Met TAS wordt een plaatfundering gemaakt waarmee een flink groter dragend oppervlak ontstaat

Schuimbeton is een materiaal dat bestaat uit cement, water en mogelijk toeslagmateriaal, waaraan lucht is toegevoegd. Het materiaal is daardoor aanzienlijk lichter dan normaal beton. De volumieke massa ligt tussen 300 en 2100 kg/m3, afhankelijk van de hoeveelheid lucht en toeslagmateriaal. Ter vergelijking: normaal beton weegt circa 2400 kg/m3.

Lucht in schuimbeton wordt ingebracht door toepassing van een schuimmiddel. Het schuim zorgt ervoor dat luchtbellen stabiel blijven in de specie tijdens het verwerken en de verharding. Zodra het schuimbeton is verhard, zijn de luchtbellen gefixeerd.

Een voordeel van schuimbeton is dat dankzij het lage gewicht de belastingen worden beperkt. Bovendien heeft schuimbeton door de aanwezigheid van lucht ook een isolerende werking. Daar tegenover staat dat de sterkte lager is dan van gewoon beton.

Mogelijke toepassingen van het materiaal lopen uiteen. Bekend zijn werkvloeren, bodemafsluiters in kruipruimten, isolatie onder vloeren in woningen of bedrijfshallen, wegfunderingen en het opvullen van loze ruimtes zoals oude rioleringen en kelders. Hoewel de sterkte relatief laag is, kan schuimbeton ook als constructief materiaal en dus in een dragende functie worden ingezet, al dan niet gecombineerd met de isolerende werking. Daarmee is vloer- of funderingsherstel mogelijk bij renovaties of is het in te zetten als funderingsmateriaal in nieuwbouw.

Een relatief onbekende toepassing is het dempen van seismische of andere trillingen vanuit de ondergrond. Hier is ervaring mee opgedaan met een nieuw soort schuimbeton: het zogenoemde Trilling Absorberend Schuimbeton.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren