Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Stabiliteitskern met tweede-orde-effecten

Rekenen in de praktijk (14) Jorrit van Ingen - 19 januari 2021

De stabiliteitsbeschouwing is een van de belangrijkste paragrafen in de berekening van een hoogbouwproject. Om horizontale belastingen en belastingen uit scheefstand op verantwoorde wijze af te dragen naar de fundering, moet een voldoende stijve stabiliteitsconstructie worden ontworpen, bijvoorbeeld een kern. De belangrijkste parameter hierin is de buigstijfheid EI. In een case wordt toegelicht hoe die buigstijfheid kan worden bepaald en wordt bekeken hoe met scherp rekenen de tweede-orde-effecten kunnen worden beperkt.

Case

Deze case richt zich op het bepalen van de buigstijfheid van een kern en de invloed daarvan op het tweede-orde-effect. Er wordt een woongebouw beschouwd met een hoogte van 60 m en een grondoppervlak van 30 m x 30 m met één centrale stabiliteitskern van 6,0 m x 10,0 m (b x h) en een wanddikte van 0,3 m.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Martien Tjallema - Sedgwick Nederland bv 19 februari 2021 13:29

Hartelijk dank voor de aanvullende reactie. Goede overweging.

Jorrit van Ingen - WSP Nederland 10 februari 2021 17:20

De n/(n-1) is uiteraard ook een prima methode om een tweede orde factor te bepalen, omdat dit een heel nauwkeurige benadering is. Voor berekening 1 met een constante buigstijfheid zou dit dan ook tot nagenoeg dezelfde vergrotingsfactor hebben geleid. Bij berekening 2 met een variabele EI is n/(n-1) uiteraard niet hanteerbaar. Om een goed vergelijk te kunnen maken, en om het artikel compact te houden, is daarom gekozen alleen rekensoftware te gebruiken die iteratief rekent aan tweede orde. Overigens geldt natuurlijk nog dat bij de n/(n-1)-aanpak de constructeur zelf een goede inschatting moet maken voor de kniklengte van de kern. Deze zal, afhankelijk van het zwaartepunt van de belasting t.o.v. de hoogte, ergens tussen 1L en 2L liggen. De oude NEN6720 kent hiervoor voorschriften (1,12L tot 2L), de Eurocode helaas niet meer.

Martien Tjallema - Sedgwick Nederland bv 26 januari 2021 09:14

Mooi artikel. Zou het niet aardig zijn om bij dit onderwerp de vergrotingsfactor n/(n-1) te tonen? Groeten

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren