Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Transitie naar een circulaire infrastructuur

Barbara Kuipers over de uitdagingen bij hergebruik van bruggen en viaducten Jacques Linssen, Barbara Kuipers - 16 december 2022

Circulariteit staat hoog op de agenda bij Rijkswaterstaat. Het belang is enorm. Enerzijds omdat Rijkswaterstaat als grootste opdrachtgever in de infrastructuur veel impact kan maken ten aanzien van klimaatdoelen. Anderzijds omdat de overheid een voorbeeld wil stellen. Aan de rest van Nederland, maar ook aan de rest van Europa. Rijkswaterstaat neemt circulariteit daarom zeer serieus en is er samen met markpartijen flink mee aan de slag. "Wij doen nu dingen die we voorheen niet voor mogelijk hielden", aldus Barbara Kuipers, coördinator hergebruik bij Rijkwaterstaat.

In het kort

  • “Circulariteit begint bij goed preventief onderhoud. Het is dus van belang daar voldoende budget beschikbaar voor te stellen.”
  • “We vergelijken MKI’s van renovatie en vervanging met elkaar. Bij twijfelgevallen kan dat net het laatste duwtje in de rug zijn om voor renovatie te kiezen.”
  • “Circulariteit is geen doel op zich. Het gaat om het beperken van de milieu-impact.”
  • “Het kan slim zijn om een brug extra robuust aan te leggen, om zwaardere belasting in de toekomst beter op te vangen.”
  • “Toepassing van tweedehands bruggen is niet altijd goedkoper dan een nieuwe aanleggen.”
  • “Als beheerder wil je eigenlijk veel liever een volledig nieuwe brug.”
  • “Gaan we voor een leefbare aarde in de toekomst, dan is hergebruik een van de manieren om daar aan bij te dragen.”
  • “Een aannemer gaat naar waarschijnlijk niet een brug opslaan en 15 jaar wachten tot er een koper komt.”
  • “Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen heeft Rijkswaterstaat samen met Amsterdam en Rotterdam de Nationale Bruggenbank opgezet.”
  • “Voor succesvol hergebruik is ondersteuning nodig om de kans op een match te vergroten.”

Circulariteit begint volgens Kuipers bij goed onderhoud. Want niet bouwen is vanuit het oogpunt van circulariteit nog altijd het best. “Dus moet je zorgen dat wat we hebben zo lang mogelijk meegaat. Het onderhoud bij Rijkswaterstaat gebeurt op basis van een onderhoudsplan, aangevuld met informatie uit inspecties. Als bij een inspectie blijkt dat onderhoud nodig is, dan zou je dat in het licht van levensduur en waardebehoud het liefst zo snel en accuraat mogelijk willen uitvoeren. Wanneer je dat bijvoorbeeld vanwege budget of beperking van verkeershinder naar achteren schuift, gaat het ten koste van de levensduur en moet je waarschijnlijk meer herstellen. In de prioritering is dus meer aandacht nodig voor het onderhoud van onze kunstwerken.”

Renovatie

Soms volstaat regulier onderhoud niet meer en is renovatie of vervanging nodig. Hetzij omdat een object aan het einde van de technische levensduur is, hetzij omdat het functioneel niet meer voldoet. “Bij renovatie kijken we wat er nodig is om een brug nog 30 jaar mee te laten gaan. Feitelijk is dit dus een vorm van levensduurverlenging, een van de manieren om invulling te geven aan circulariteit. Dat lukt echter niet altijd, ergens ligt een omslagpunt. Je kunt niet eindeloos blijven oplappen. Als de inspanningen bij renovatie niet meer in verhouding staan met die voor nieuwbouw, kan nieuwbouw een betere keuze zijn. Kosten spelen daarbij nog altijd de belangrijkste rol. Maar steeds meer kijken we ook naar milieu-impact. Zo vergelijken we de MKI’s van renovatie en vervanging met elkaar. Bij twijfelgevallen kan dat net het laatste duwtje in de rug zijn om voor renovatie te kiezen.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren