Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Tunnelgietbouw in de Bijlmerbajes

Uitkragingen en verschillende oriëntaties The Starling vragen extra aandacht Ronald Wenting, Stephan Toonen - 23 december 2024

Een van de nieuwe woongebouwen in het Bajeskwartier is The Starling, gevormd door vier in elkaar geschoven volumes van verschillende hoogtes. In afwijking van het definitief ontwerp is het project uitgevoerd in tunnelgietbouw. Extra aandacht ging hierbij uit naar de uitkragingen en de verschillen in oriëntaties van de beuken.

Thema Bajeskwartier

Dit artikel is onderdeel van een special van Cement over het Bajeskwartier. Voor een overzicht van de andere artikelen zie www.cementonline.nl/bajeskwartier.

In het kort

  • The Starling bevat vier volumes, een hoge en drie lagere
  • In de langsgevel van de hoogbouw bestaat de dragende lijn uit betonnen gevelpenanten en versterkte stroken
  • In het hoge gebouw liggen de wanden op de onderste bouwlaag 2,0 m terug, waardoor een uitkraging ontstaat
  • Het bestaande fundament van de gevangenismuur is in tact gebleven en de boven gelegen gebouwstructuur wordt met uitkragende betonnen balken opgevangen
  • De opzet in het DO ging uitvan wanden-breedplaat
  • Uit een haalbaarheidsonderzoek bleek dat tunnelgietbouw goed mogelijk was
  • De verschillende oriëntaties van de wanden maakten tunnelgietbouw minder efficiënt
  • Door uitvoering in tunnelgietbouw is het nodig de prefab balkons achteraf te monteren

Projectgegevens

Project: Bajeskwartier Amsterdam, The Starling (gebouw D)
Opdrachtgever/projectontwikkelaar : Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. (samenwerkingsverband AM, AT Capital en Schröders Capital) samen met de Alliantie
Architect: Arons en Gelauff
Constructieve uitwerking: ABT en BAM Advies & Engineering.
Aannemer: Hillen & Roosen
Bekistingsleverancier: Klink Bekistingen

The Starling (Engels voor spreeuw) is het zuidwestelijke gebouw (gebouw D) in het hart van het Centraal Cluster van het Bajeskwartier, aan een centraal plein. Het bestaat uit vier in elkaar grijpende volumes. Het hoogste deel bevat 110 sociale huurwoningen. De drie lagere bevatten samen 75 koopwoningen met twee-, drie en vierkamerappartementen van 45 m2 tot 150 m2 (waaronder vier lofts). Op het middelhoge volume ligt een gemeenschappelijk daktuin met vrijwel 360° uitzicht op de Amstel en de stad Amsterdam. In de plint komt een gezondheidscentrum, fitnessruimte en een winkel.

Bouwkundige opzet

Het hoge volume (60 m hoog) heeft een vierkante plattegrond van 20,1 x 20,1 m2, met in langsrichting (noord-zuid) drie beuken met een beukmaat van 6,7 m. Deze toren wordt deels voorzien van een souterrain en bestaat inclusief dat souterrain uit 20 bouwlagen. Aan één zijde kraagt het bouwvolume uit over het plein.

In de noordwesthoek wordt een volume van 13 bouwlagen in het hoge volume geschoven (fig. 2). Dit middelhoge volume heeft identieke plattegrondafmetingen en beukmaten. De woningen in dit deel zijn in oost-west georiënteerd, dus haaks op die in het hoge volume. In de oksel met de aansluiting van de hoge woontoren ligt een gezamenlijk inpandig trappenhuis met wenteltrap in een 40 m hoog atrium.

Op de onderste drie bouwlagen breidt dit volumedeel zich verder uit in de richting van de bestaande gevangenismuur (westen). Onder dit deel bevindt zich een souterrain. In dit souterrain en de begane grond bevinden zich een health centre en een fietsenberging. In de bovenste laag bevinden zich patiowoningen (inpandig patio).

In de zuidwesthoek is een zevenlaags L-vormig volume met plattegrond tegen het hoge volume gepositioneerd. Ook hier bedraagt de beukmaat 6,7 m. Vanwege de L-vorm ontstaat in het hart een binnenhof. Ook dit deel heeft een souterrain met een fietsenkelder.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren