Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Verspringende volumes vragen om passende wapening

De jonge constructeur Maarten Meek - 17 januari 2024

In deze rubriek maken we kennis met Maarten Meek. Hij vertelt over zijn keuze voor het constructeursvak, de overgang van studie naar werk en zijn ervaringen bij een van zijn eerste projecten bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Clubhouse Boompjes aan de Maas in Rotterdam.

ir. Maarten Meek

Leeftijd: 32
Opleiding: TU Delft, Structural engineering
Afstudeerproject: The implementation of alkali-activated concrete in jointless ground floors
Werkgever: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Functie: constructeur/projectleider
Werkzaam sinds: augustus 2019
Baan gekregen door: sollicitatie
Belangrijk in ontwikkeling: collega’s en senior/technisch adviseurs bij VRRI
Eerste project: Berkel Centrum West
Rol bij eerste project: constructeur

Mijn mening

Wat heeft je overtuigd constructeur te worden?

Sinds de basisschool ben ik geïnteresseerd in iconische en hoge gebouwen. Op jonge leeftijd kende ik de rol van een constructeur nog niet en zei ik altijd dat ik architect wilde worden en een studie Bouwkunde wilde gaan volgen. Richting het einde van de middelbare school was het duidelijk dat mijn interesses meer lagen bij vakken zoals wiskunde en natuurkunde. In diezelfde periode leerde ik over de studie Civiele Techniek en ontdekte dat dit veel meer in mijn straatje lag. Tijdens mijn bachelor Civiele Techniek aan de TU Delft werd dit ook echt duidelijk voor mijzelf. De mechanica en de constructieve werking in een gebouw spraken mij veel meer aan dan ik mij als kind had voorgesteld. Als ik tegenwoordig ergens binnenloop in een gebouw, kijk ik uit interesse altijd even rond wat voor draagstructuur er zichtbaar en werkzaam is.

Mijn eerste werkervaring, een stageplek bij Van Rossum tijdens mijn master Structural Engineering, bevestigde dat ik constructeur wilde worden, met de mogelijkheid om zelf mee te werken aan bijzondere constructies en gebouwen.

Hoe heb je de overgang tussen studie en werk ervaren?

Het grootste verschil tussen studie en werk lag in de theoretische en praktische aanpak. Tijdens de studie ligt de focus meer op de theorie en het nagenoeg perfect ontwerpen van constructieve onderdelen. In de praktijk is dit een stuk pragmatischer. Als constructeur moet je uiteraard voldoen aan alle normen, maar de uitvoerbaarheid speelt ook een belangrijke rol. Je moet in de schoenen van een aannemer kunnen staan en bedenken wat voor ontwerp en uitvoeringsmethodiek de voorkeur heeft. Dit vraagt een bepaalde vakspecifieke denkwijze die je pas goed leert in de praktijk. Ik raad dan ook alle studenten aan om, tijdens de studie, een stage of bijbaan in de civiele sector te nemen, om alvast praktijkervaring op te doen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren