Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Berlijns Museum wint Mies van der Rohe prijs

4 mei 2011

Het Nieuwe Museum in Berlijn is winnaar van de Europese Mies van der Rohe prijs voor hedendaagse architectuur. Het oorspronkelijke museum van Friedrich August Stüler stamt uit het midden van de 19e eeuw, en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Architecten David Chipperfield en Julian Harrap werkten vanaf 2003 aan de restauratie van het gebouw, met als doel het in oude glorie te herstellen.

Chipperfield en Harrap kozen voor een dynamisch concept, met gebruikmaking van beton. In plaats van de verschillen tussen oude en nieuwe elementen te verbergen, zijn verleden en heden op bewonderenswaardige wijze gecombineerd. Juryvoorzitter Mohsen Mostafavi: “De wederopbouw van het Nieuwe Museum is een buitengewone prestatie. Zelden is het een architect en zijn opdrachtgever gelukt een onderneming van dergelijk historisch belang en met deze complexiteit te laten slagen. Er zijn vele esthetische, ethische en technische problemen aangepakt en met succes opgelost. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe successen door samenwerking in een architectuurpraktijk in Europa bereikt kunnen worden.”

Egyptisch Hof

Het Egyptische Hof is oorspronkelijk een van de belangrijkste kamers in het Nieuwe Museum. Dit Hof was geheel verwoest en kreeg een volledig nieuwe architectuur. In een soort omkering van de oorspronkelijke atriumarchitectuur, deelt een platform de ruimte in twee boven elkaar gestapelde binnenplaatsen. Balken en ondersteuningen zijn gemaakt van geprefabriceerde betonnen stenen met een gezandstraald oppervlak. De kruispunten zien eruit als monolithische elementen.

De overkapping bestaat uit een matglazen dak, dat wordt ondersteund door 15 m hoge ondersteuningen. Het aan een betonrooster opgehangen plafond bevat matglazen liggers, zodat de materialen beton en glas goed zichtbaar zijn. De omsluitende muren van het Hof zijn tot aan de muurschilderingen in het galerieniveau ongepleisterd gebleven.

Trap

De drie trappen in het gebouw zijn weer hersteld in de originele vorm. Dankzij het voor het Nieuwe Museum ontwikkelde marmerbeton ontstaat toch een aparte, nieuwe uitstraling. Het prefab beton heeft ​een zeer hoge kwaliteit. De grote prefab onderdelen worden met afgewerkt oppervlak naar de bouwplaats vervoerd en in het gerestaureerde trappenhuis gestapeld. Zowel de trap als de leuningen zijn geslepen, terwijl de oppervlakken van de wandpanelen zijn gezandstraald.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren