Met het ATA-systeem wordt beoogd om de toxicologische, organoleptische en microbiologische kwaliteit van het drinkwater te beschermen. Drinkwater mag immers niet giftig zijn, het moet prettig smaken en mag niet of nauwelijks ziektekiemen bevatten.?
Het Attest Toxicologisch Aspecten is op dit moment de enige door het ministerie van VROM erkende kwaliteitsverklaring voor het beoordelen van materialen en chemicaliën die bij de bereiding en distributie van drinkwater gebruikt worden en in contact kunnen komen met drinkwater. Eén van de hier bedoelde materialen is beton.
Wat betekenen de aangepaste ministeriële regeling ‘materialen en chemicaliën leidingwatervoorziening’ en het ATA-systeem voor de toepassing van beton?
Het project OAS is een gemeenschappelijk project van het ministerie van VROM en KIWA, in samenwerking met een groot aantal betrokken brancheorganisaties. Het project is gestart in 2001 en eind 2005 beëindigd.
Zoals tegenwoordig zo vaak het geval is ligt er een Europese drijfveer aan de basis van deze ontwikkelingen, namelijk de implementatie van de Drinkwaterrichtlijn 98/83/EG (2000)
Deze Europese Drinkwaterrichtlijn leidde tot aanpassingen in de Nederlandse Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit (2001).
Onderdeel van het Waterleidingbesluit is de ministeriële regeling ‘ materialen en chemicaliën leidingwatervoorziening’ (2003).
De uitvoering van deze regeling wordt ook geacht in overeenstemming te zijn met essentiële vereiste no.3 ‘Health, Hygiene and Environment’ van de Europese Bouwproductenrichtlijn (1989).
Cementgebonden mortels worden toegepast als bekleding van drinkwaterleidingen.
Beton is een veelgebruikt constructiemateriaal voor drinkwaterleiding- en opslagsystemen..
Betonreparatiemortels kunnen soms nodig zijn om de bedrijfszekerheid van een en ander te vergroten.
De totale afzet van deze materialen in deze toepassingen is relatief klein, maar binnen de drinkwaterbereidingssector zijn de materialen wel van grote betekenis.
Reacties