Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Betonprijs 2013: nominaties Constructief ontwerp

19 november 2013

Op 7 oktober heeft de jury de genomineerden voor de Betonprijs 2013 bekendgemaakt. In aanloop naar de Betondag, 20 november, op neemt Cementonline in acht afleveringen de genomineerde in de verschillende categorieën nader onder de loep. In deze achtste en laatste aflevering de categorie Constructief Ontwerp en een eervolle vermelding van het project Feestaardvarken in Arnhem.

In de categorie Constructief ontwerp zijn 53 inzendingen ontvangen. De jury heeft daaruit 3 projecten geselecteerd.

Ministerie van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse zaken & koninkrijksrelaties

Als nieuwbouw van de Ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse zaken (JUBI) en Koninkrijksrelaties is in Den Haag een nieuw gebouw gerealiseerd van 41 bouwlagen met een hoogte van 146 meter. Het gaat om een groot en stoer project in een complexe binnenstedelijke contaxt met extreem weinig bouwplaatsruimte. Het project is puur in massa en volume al een prestatie en een uitdaging: het grootste kantoorgebouw in Nederland op dit moment met een capaciteit oplopend tot circa 5000 werkplekken.

In het project zijn vrijwel alle "state of the art" technieken uit de hedendaagse betonbouw toegepast, zoals thermische activering en betonsparende vloerelementen (bollenvloeren). Afzonderlijk geen nieuwe technieken, maar het integrale ontwerp is een feest van vakmanschap met als resultaat een duurzame kolos. Kijkend naar de architectuur en naar de goede afwisseling tussen in-situ en prefab beton, is aangetoond dat binnenstedelijke hoogbouw zeer goed te realiseren is in beton. Een goed voorbeeld van geïntegreerd ontwerpen met duurzame en innovatieve keuzes binnen het ontwerp.

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst, Den Haag

Architect: Kollhoff Architecten GmbH, Berlijn, Duitsland

Constructeur: Zonneveld Ingenieurs b.v.,Rotterdam

Aannemer: Bouwcombinatie Jubi b.v., (BAM Utiliteitsbouw, Rotterdam

en Ballast Nedam Speciale Projecten, Bunnik)

Andere betrokken: Inbo b.v.,Woudenberg

Parkpergola Maximapark

De Parkpergola omsluit het Binnenhof en vormt gezamenlijk het hart van het Maximapark. Het is een plek waar natuur en cultuur samenkomen. Nu is de Parkpergola nog kaal, maar deze zal over de gehele lengte begroeid raken met klimplanten. Wat omvang, slankheid en detaillering betreft heeft de pergola de grenzen van de constructieve mogelijkheden opgezocht. Een kunstwerk in het landschap. Door een zorgvuldig uitgedacht ontwerp, een bevlogen opdrachtgever en optimale samenwerking door verschillende partijen is het mogelijk geworden het project op een traditionele haast ambachtelijke wijze te realiseren. Met een klein aantal demontabele mallen is een enorme vrijheid van het ontwerpen van het beton bewerkstelligd. Door de zeer slanke afmetingen bleef niet overal voldoende dekking over voor traditionele wapening. Daarom is gebruik gemaakt van thermisch verzinkte wapening. De jury is vooral onder de indruk van het bijzondere ontwerp. Op zich bekende technieken en inzichten, maar dan vakkundig samengevoegd, resulteren in ’s werelds langste pergola, waarbij een prachtige betonnen constructie vloeiend overgaat in aangelegde natuur.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn

Architect: West 8 urban design & landscape architecture, Rotterdam

Constructeur: ABT BV, Velp

Aannemer: Ed. Züblin Fertigteilwerk, Gladbeck (DE)

Andere betrokken: Bouwmanagement: ABT BV, Velp; mallenbouwer:

Verhoeven Timmerfabriek Nederland, Venray; aannemer

onderbouw: Van Wijk Nieuwegein

Waterschild Muiderslot

Vanaf de Westertoren van het Muiderslot is te zien hoe het Waterschild een plek heeft ingenomen in de pruimenboomgaard van Hooft. Het paviljoen ligt verzonken in de grasvlakte zodat het schild niet boven de beschermde vestingwallen uitrijst. Het paviljoen is gebouwd op de fundamenten van het bomvrije officiersgebouw dat hier ooit stond. Het Waterschild vertelt het verhaal van het Muiderslot maar ook het verhaal van zeven eeuwen waterdefensie. De paraboolvormige betonconstructie is op vakkundige wijze ontworpen. Het is een betonnen monoliet, waarvan de constructieve noodzakelijke dikte aan de buitenzijde goed is af te lezen. Rauw beton en verfijnde detaillering wisselen elkaars steeds af. Het is een geheel in beton uitgevoerde expositieruimte die zonder zich neutraal of bescheiden op te stellen toch goed past op deze bijzondere plek. Een simpel ogend “klepje” in het landschap geïntegreerd combineert een constructief uitdagende oplossing, daglicht en technologische vernieuwing. Regenwater op het dak maakt een pruimenbloesem-afdruk zichtbaar en brengt het water als een regengordijn naar binnen.

Opdrachtgever: Rijksmuseum Muiderslot

Architect: Buro³ architecten

Constructeur: Duyts Bouwconstructies B.V.

Aannemer: C. Mulckhuyse B.V.

Andere betrokken: IJsfontein, Rapenburg Plaza

Eervolle vermelding Feestaardvarken

Er zijn natuurlijk altijd projecten die zich lastig in een bepaalde categorie laten indelen, maar die de jury wel degelijk inspirerend vond. Een dergelijk project is het project Feestaardvarken, geschonken aan de gemeente Arnhem door Koninklijke Burgers’ Zoo ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan. Het gaat niet om een brug of een woontoren, maar er is wel met heel veel vakmanschap een echt kunstwerk vervaardigd. De makers zijn er op deze manier in geslaagd beton letterlijk onder de mensen te brengen. De Jury nomineert daarom het project Feestaardvarken voor een eervolle vermelding.

Opdrachtgever: Koninklijke Burgers’ Zoo

Architect: Florentijn Hofman (kunstenaar)

Constructeur: ABT BV

Aannemer: Job Saltzherr| JobArt

Andere betrokken: Grouttech, Cantillana, Keim, RhineTech

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren