Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Bouwen we in de toekomst nog met beton?

Het is zondag 17 juni 2018 als ik dit schrijf. Na vier maanden verlof begin ik morgen weer met werken. Toch moest ik de laatste weken ook al aan de slag, want het door mij ingediende NWO-onderzoeksvoorstel zat bij de laatste 24 (van 144) en ik moest het verdedigen voor een commissie van 10 hoogleraren. De commissie bestond uit deskundigen op vakgebieden zoals robotics, cognitieve neuroscience, radiologie, oncologie, enz. Kortom, mensen die weinig of niets te maken hebben met de bouwwereld of beton. En toen kwam de vraag: "Wat denk je, zullen we ook in de toekomst nog steeds met beton bouwen? Of zijn er dan betere materialen?"

"Wat denk je, zullen we ook in de toekomst nog steeds met beton bouwen? Of zijn er dan betere materialen?"

 

Ja, voor ons als civiel ingenieurs is het duidelijk. Beton heeft vele voordelen, waar we al heel lang dankbaar gebruik van maken. Eigenlijk is water het enige materiaal dat meer wordt gebruikt dan beton (Zou dit ook zo zijn als er voor beton geen water nodig was?). Toch vind ik dat de ontwikkelingen van beton al te lang stil staan. Het moet beter als we er in de toekomst gebruik van willen blijven maken. Om tegemoet te komen aan de moderne maatschappelijke behoeftes zullen we slanker en duurzamer moeten bouwen, en bij voorkeur constructies die geen onderhoud nodig hebben.

Er zijn veel innovatieve betonsoorten die we in de utiliteitsbouw, maar vooral ook de infra, nuttig kunnen toepassen. Een goed voorbeeld is ultrahoge-sterktebeton, of ultra-high-performance-concrete. In Nederland is dat tot nu toe alleen nog voor fietsbruggen is gebruikt, terwijl er in Maleisië al meer dan honderd verkeersbruggen van gemaakt zijn. Of het ultra-ductiele (buigzame) beton dat tot nu toe geen toepassingen in Nederland kent, terwijl het in Japan veel gebruikt wordt om onderhoudsvrije voegen en aardbevingsbestendige constructies te bouwen. Of geopolymerenbeton, het beton waarbij afval wordt hergebruikt waardoor het beton milieuvriendelijker wordt en dat in Australië al vele constructieve toepassingen kent. Of self-sensing beton dat mogelijk kan voelen hoe zwaar onze constructie belast is.
Toch gebruiken we ze nauwelijks, want het onderzoek ernaar, en de vooruitgang in begrip, ontwerp en toepassing van deze materialen, blijft achter. Soms proberen we het een keer, komen we problemen tegen, en stoppen we ermee. Hoe gaan we vooruit?

In mijn vorige blog schreef ik “Door de geschiedenis van ons vakgebied, is vaak bewezen dat de vooruitgang in de bouwwereld gepaard gaat met grote catastrofen.” Een van de beste voorbeelden is World Trade Center in New York. De gebouwen, die tijdens de aanslagen van 9/11 faalden, waren staalconstructies; het nieuwe One World Trade Center is van beton gemaakt. Hiervoor wordt een innovatieve betonsoort gebruikt: beton met hoge sterkte (waardoor minder constructief beton nodig was), waarvan 75% van gerecycled materiaal gemaakt is (OPC werd vervangen door koolvliegas). Dit maakt deze nieuwe betonconstructie, die veel veiliger is dan de vorige gebouwen, en op dit moment het hoogste gebouw in Westelijk halfrond is, een wereldwijde standaard voor duurzaamheid. Dus zelfs in de VS, waar vroeger staal het belangrijkste materiaal was voor de vele wolkenkrabbers, wordt beton steeds meer gebruikt. Wat mij betreft een perfect voorbeeld van het gebruik van innovatieve betonsoorten. Maar moeten we op ellende wachten om vooruitgang te boeken?

zelfs in de VS, waar vroeger staal het belangrijkste materiaal was, wordt beton steeds meer gebruikt

 

De reden voor mijn verlof is dat ik moeder ben geworden. Als ik iets in deze periode heb geleerd, dan is dat baby’s elke dag vooruit gaan. Ze geven niet op en proberen onvermoeibaar totdat ze hun doel bereiken! Moeten we niet van hen leren en meer “met beton spelen”? Pas dan wordt het ook voor de niet-beton deskundigen duidelijk dat beton de toekomst is!

Reacties

Merlijn Kamps 29 juni 2018 10:19

Bij bruggen en hoofddraagconstructies van grote gebouwen ben ik het roerend met je eens. Ik zie ook geen écht goede tegenkandidaat aan de horizon. Aan de andere kant vind ik dat we bij vloeren veel te makkelijk naar dikke plakken beton grijpen. Brandwerendheid, schijfwerking en contactgeluiddoorslag zijn eigenlijk allemaal beter oplosbaar dan met een dikke plak beton. En dat is wel 65% van je gebouw. Maar misschien ben ik bevooroordeeld. Hiernaast in de Coolhaven in Rotterdam worden met knallende dieslblokken 1400 prefab-betonpalen ingeheid terwijl de tentamens in onze school door moeten, nodig voor het dragen van.... Betonvloeren.

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren