Cement 2016/3 is uit! De Nederlandse bouw kent een woud aan wetten, normen, richtlijnen en aanbevelingen. Wat is de precieze betekenis van deze regelgeving en wat zijn de onderlinge verhoudingen? Cement 2016/3 geeft duidelijkheid in de structuur en een blik op de recente ontwikkelingen. Het themanummer Bouwregelgeving verschijnt 27 mei. Bent u lid van Cementonline, lees dan nu al alle artikelen al online of raadpleeg het complete nummer speciaal voor de tablet (inloggen nodig)! Hoofdredacteur prof. Dick Hordijk schreef voor dit nummer het volgende voorwoord.
In Frankrijk gaat de komende maand het EK voetbal van start. Nederland is daar niet bij en dat zal voor velen wel even wennen zijn. Op het gebied van bouwregelgeving doen we Europees gelukkig nog wel mee. Maar we moeten wel bij de les blijven! Want om de Nederlandse belangen bij de ontwikkeling van nieuwe Europese normen te vertegenwoordigen, zullen er mensen tijd en energie in moeten steken. Dat geldt overigens niet alleen voor Europese normen maar ook voor de Nederlandse. Het is goed te beseffen dat de totstandkoming van al deze voorschriften geen vanzelfsprekendheid is en dat er naast tijd en energie ook geld voor nodig is.
Gelukkig is er nog altijd een handjevol mensen te vinden dat zich hard maakt voor normalisatiewerk en daar veel in investeert. Daardoor is het mogelijk dat er medio dit jaar een nieuwe nationale bijlage bij Eurocode 2 verschijnt, dat de NEN 8702 op stapel staat en dat de voorbereidingen voor een nieuwe generatie Eurocodes in volle gang is. En dat is maar goed, ook want ook de ontwikkelingen op het gebied van beton gaan onverminderd voort.
Over diverse ontwikkelingen op regelgevingsgebied leest u in dit nummer. Ik wijs u graag speciaal op het schema op pagina 12, waarin we een poging doen de onderlinge relaties tussen wetten, normen, richtlijnen, aanbevelingen en certificaten inzichtelijk te maken. Hopelijk draagt dit bij aan uw kennisniveau omtrent regelgeving. Want om het spel mee te kunnen spelen, moet je wel de regels kennen. En dat geldt niet alleen voor voetbal!
Voor alle duidelijkheid: bouwregelgeving heeft alles te maken met constructieve veiligheid van bouwwerken en dat is natuurlijk allerminst een spelletje!
Reacties