Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Cement 2017/6 is uit!

18 oktober 2017

Cement 2017/6 is uit! In deze editie van Cement een verzameling artikelen over uiteenlopende, actuele onderwerpen en projecten. Zo leest u in dit nummer onder meer over de betrouwbaarheid van niet-destructieve onderzoeksmethoden (NDO), de herziening van de rekenmethodiek voor buigslappe voegen en hoe een nieuw certificatieschema voor de coördinerend constructeur zorgt voor kostenbesparing. We evalueren wat we hebben geleerd van de artikelserie over systems engineering en we blikken terug op het fib Symposium 2017. Projecten die in dit nummer aan bod komen, zijn het nhowRai Hotel, het Strandhotel in Cadzand-Bad en de renovatie van een schoorsteen in Maastricht. In het interview een gesprek met Walter Spangenberg, die na 10 jaar directie bij ABT zijn energie in techniek en innovatie gaat inzetten. Kortom, weer een nummer om niet te missen!

Cement 2017/2 verschijnt op 24 oktober. Leden lezen alle artikelen of het hele vakblad nu al online (inloggen vereist).

Hoofdredacteur prof. Dick Hordijk schreef voor dit nummer het volgende voorwoord. 

Vernufteling

In combinatie met kennis en inzicht, is een flinke dosis vernuft nodig om veilige, betrouwbare en economi­sche (beton)constructies te maken. Daar zijn en blijven goede, slimme constructeurs voor nodig. Computers zullen dat nooit kunnen overnemen. Dat is mijn stellige overtuiging! Ik slaak deze hartenkreet naar aanleiding van de column van Erik Middelkoop in deze Cement, ?Wordt de constructeur weg-geautomatiseerd??

Na het lezen van die column moest ik direct denken aan de tijd dat mijn dochters op de middelbare school zaten. Als ze een vraagje over wiskunde hadden, was mijn standaard opmerking: ?Gooi je grafische rekenmachine uit het raam en pak pen en papier?. Ook nu moet ik studenten er telkens op wijzen dat ze hun werk inzichtelijk moeten maken met tekeningen en schet­sen. Begrip en inzicht zijn onontbeerlijk en het op eenvoudige wijze controleren van de uitkomsten van het hulpmiddel, de computer, is een must. Het is onze taak bij de TU om de studenten dat goed bij te brengen.

Dus ja, ik ben ervan overtuigd dat voor jonge constructeurs, zoals Angelique van de Schraaf, een mooie, professionele toe­komst in het verschiet ligt. Ook deze Cement-uitgave illustreert duidelijk dat er vernuft nodig is om mooie ontwerpen te realiseren onder complexe technische randvoorwaarden. Kijk maar eens naar de uitbreiding van het Strandhotel in Cadzand-Bad. Maar eigenlijk geldt dat voor alle onderwerpen in deze editie: NDO, buigslappe voegen, de rol van de coördinerend constructeur, het inzetten van systems engineering en het nhowRAI Hotel. Die hebben allemaal te maken met vernuft. Om nog maar niet te spreken van het fib Symposium in Maastricht: een en al vernuft!

Ik vind dan ook de naam 'Vernufteling', die NLIngenieurs gebruikt voor haar jaarlijkse prijs voor het advies- of ingenieurs­bureau met het meest vindingrijke project, erg goed gekozen.

Ik wens jullie, vernuftelingen, veel leesplezier en een mooie toekomst!

Dick Hordijk

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren