Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

College over aardbevingen in Nederland

15 mei 2013

Voor de Nederlandse ontwerppraktijk vormden aardbevingen lange tijd een ver-van-mijn-bed-show. Recente aardschokken en grondverschuivingen in Groningen en Zuid-Limburg hebben ons echter wakker geschud. Kunnen onze gebouwen wel tegen een stootje? In het avondcollege ‘Aardbevingen in Nederland’ op 29 mei in Delft nemen enkele specialisten ons mee in hun eerste overpeinzingen.

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst, meestal veroorzaakt door het over elkaar heen schuiven daarvan. Aardbevingen zijn een bekend verschijnsel in de gebieden rondom de Grote Oceaan, het Middellandse Zeegebied, de Himalaya en Indonesië. In die contreien is rekening houden met aardbevingen een gangbare ontwerppraktijk.

De meeste aardbevingen komen voor op een diepte van ongeveer 10 kilometer of dieper. Het gevolg is dat op maaiveld een groot gebied in de invloedssfeer van een aardbeving valt. De aardschokken en bodemdalingen in Groningen en Zuid-Limburg – respectievelijk veroorzaakt door aardgaswinning en kolendelving - doen zich echter veel dichter onder het maaiveld voor en hebben dientengevolge slechts zeer lokaal invloed. Het ontwerpen op aardbevingsbelasting lijkt voor het gemiddelde gebouw in Nederland niet lonend. Slopen ligt voor de hand, maar is lang niet altijd nodig: met enkele simpele ingrepen kunnen we namelijk de nodige schade voorkomen.

Hoe groot zijn de risico’s voor de gebouwen en constructies in ons land? Als gevolg van de aardgaswinning in Groningen liggen er al verschillende scenario’s voor toekomstige bodemdaling op de plank. Hoe moeten we bij nieuwbouw en bestaande bouw hiermee rekening houden?

In het Avondcollege gaan we in op de vigerende regelgeving, algemene rekenprincipes, de veiligheid van een grote constructie, de interactie met de ondergrond en aanzetten tot versterking van bestaande gebouwen.

Programma

18.00 uur Ontvangst, broodmaaltijd

19.00 uur Aardbevingen en de bouwregelgeving

prof.ir. Ton Vrouwenvelder en dr.ir. Raphaël Steenbergen (TNO)

19.30 uur: Algemene rekenprincipes

ir. André de Roo (Arcadis)

20.00 uur: Aardbevingen en de veiligheid van olie- en LNG tanks

dr.ir. Wim Courage (TNO)

20.30 uur: Aardbevingen en grondconstructies

dr.ir. Piet Meijers (Deltares)

21.00 uur: Versterken bestaande constructiesir. André de Roo (Arcadis)

Meer informatie: www.betonvereniging.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.