Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Coördinerend hoofdconstructeur bij elk project

Blog Dirk-Jan Kluft, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Het vak van constructeur bestaat in grote lijnen uit het ontwerpen, dimensioneren, berekenen, toetsen en tekenen van constructies. Echter, de laatste twee decennia doen constructeurs nog maar slechts een deel van het vak.

Een naar mijn mening ongewenste trend is het opsplitsen van de taken en werkzaamheden van de hoofdconstructeur naar een takenpakket voor een ontwerpend constructeur en een takenpakket voor een coördinerend constructeur. Als dit één persoon is, is dat natuurlijk prima. Maar in de praktijk worden dit vaak twee verschillende personen van verschillende bedrijven. Zeker in deze tijd van krappe planningen krijgt een coördinerend constructeur nauwelijks de tijd om zich te verdiepen in een project. Dit leidt alleen maar tot meer risico’s.

Een coördinerend constructeur krijgt nauwelijks de tijd om zich te verdiepen in een project

Voor constructeurs geldt ook dat zij een persoonlijke voorkeur hebben met betrekking tot welk deel van het vak zij zich het liefst bezighouden. Dit begint al met de keuze van de werkomgeving. En het heeft veelal te maken met hoe je in het leven staat, wat je ambitie is en hoe je communicatieve vaardigheden zijn.
Zij die zich meer bezighouden met ontwerpen zijn ook vaak meer betrokken bij gesprekken met de klant en dus met het binnenhalen van nieuwe projecten. Logischerwijs zijn deze constructeurs dus  meer betrokken bij het voortraject van het ontwerpproces. Constructeurs die meer gevoel hebben bij rekenen en toetsen zijn vaak meer betrokken bij het uitwerken van constructies in detail. Het hangt allemaal van de persoon af.

Persoonlijk is mijn interesse meer verschoven van rekenen naar ontwerpen. Ik vind echter dat je alleen in staat bent om goed te ontwerpen, als je voldoende kennis en ervaring hebt met het rekenen. Want waar baseer je anders je ontwerp op? Ervaring is een noodzaak, want bij ontwerpen ben je niet in staat om alles tot in detail uit te werken.
Recentelijk zijn wij als bureau betrokken bij diverse hoogbouwprojecten en iconische ontwerpen van architecten. Ik noem een Pontsteiger, Sluishuis, Suit Supply, nhow Amsterdam RAI hotel, EMA en the Valley. Deze zijn allemaal ontworpen van grof naar fijn. Van ‘vergeet-me-nietjes’, waarbij je snel kunt schakelen op het ontwerpproces, tot een 3D Scia-model. In eerste instantie een wat grover 3D Scia-model, waarna gedurende het ontwerpproces de verfijning op elementen niveau wordt geïmplementeerd

Wij kunnen ons niet voorstellen dat wij bij de genoemde projecten niet de coördinerend constructeur zouden zijn

Van belang is, zoals wij dat zeggen, dat je levert wat je ontwerpt. Dit kan volgens mij alleen bij een helder constructief ontwerp. Maar daar is ook een strakke regie en coördinatie bij de uitwerking in detail voor nodig. Zonder kennis hiervan kun je ook niet leveren. Dit bestaat vaak uit goed samenwerken met collega-constructeurs die veelal een deel of detail van de constructie uitwerken voor een staalleverancier of prefab betonconstructie.
Wij kunnen ons als bureau dan ook niet voorstellen dat wij bij de genoemde projecten niet de coördinerend constructeur zouden zijn. Voor ons is dat geen discussie. Immers als constructeur heb je een zware verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de uiteindelijke constructie en daar hoort wat mij betreft een strakke regie en coördinatie bij; een coördinerend hoofdconstructeur dus.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren