Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

De BBB, een goede zaak!

Blog Jos Rooijakkers, BouwQ - 31 maart 2023

Wees gerust, van mij geen politieke verhandelingen op deze plek. Ik heb het hier niet over de winnaar van de verkiezingen maar over een andere BBB; de Beoordeling Bestaande Bouwwerken. Wellicht niet zo populair als de politieke partij, maar evenzeer stelt deze het belang van de burger centraal. Het betreft een soort verplichte APK-keuring voor bestaande gebouwen, die op dit moment volop in ontwikkeling is. Waar hebben we het precies over?

Op initiatief van het ministerie van BZK is NEN enige tijd geleden gestart met de ontwikkeling van de NTA 8790. Deze Nederlandse Technische Afspraak beschrijft een methode voor het periodiek laten beoordelen van de constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken. Het gaat hierbij in eerste instantie met name om de constructieve veiligheid van grote publiektoegankelijke gebouwen en bijeenkomstgebouwen voor grote aantallen mensen, zoals (voetbal-) stadions, congreshallen, multifunctionele arena’s, scholen, ziekenhuizen, stations en hoge gebouwen (>70 meter) met constructies in gevolgklasse CC3. Gebouwen waarbij, in geval van instorting, de gevolgen in termen van letsel of zelfs het verlies van mensenlevens extreem groot kunnen zijn.

Directe aanleiding voor het ontwikkelen van deze NTA was de instorting van een deel van het tribunedak van het AZ-stadion in Alkmaar in augustus 2019. Door de Onderzoeksraad voor Veiligheid is hierover toen een rapport opgesteld. Eén van de aanbevelingen uit dat rapport is om voor grote publieke gebouwen wettelijk verplicht te stellen, dat de eigenaar periodiek onderzoek laat doen naar de constructieve veiligheid van het gebouw door een onafhankelijk inspectiebureau.

Het ministerie van BZK heeft het voornemen de onderzoekplicht vast te leggen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, waarbij voor de inhoud van het onderzoek en controle verwezen wordt naar de NTA.

Specifiek voor voetbalstadions bestond al langer het ‘Protocol Beoordeling constructieve veiligheid Stadions Betaald Voetbal’. Want naast het ongeval met het hierboven aangehaalde tribunedak van het AZ-stadion, hebben zich de laatste jaren meer incidenten voorgedaan met voetbalstadions.

Als organisator van de competitie ondersteunt de KNVB actief het onderzoek naar de constructieve veiligheid van de stadions. En eigen onderzoek leert dat dit ook inderdaad gebeurt. Verschillende stadionbeheerders hebben inmiddels inspecties laten uitvoeren of laten dit op regelmatige basis uitvoeren. Of dit altijd door een onafhankelijk inspectiebureau gebeurt, durf ik te betwijfelen. Op dit moment wordt in verschillende gevallen het onderzoek verricht door de partij die ook betrokken was bij de bouw of bij het eigendom van het stadion. De nieuwe wetgeving op basis van de NTA 8790, waaronder straks ook de stadions vallen, is hier helder in. Deze stelt volledige onafhankelijkheid van het inspectiebureau alsmede deskundigheid op het niveau van minimaal Registerontwerper (RO) of Registertoetser B (RTb) als voorwaarde, wat een goede zaak is.

De regelgeving zal naar waarschijnlijkheid op 1 januari 2024 in gaan. Als eerste zijn de gebouwen voor meer dan 5000 personen aan de beurt, daarna volgt stapsgewijs de rest. Beoordeling Bestaande Bouwwerken … elke dag een beetje veiliger!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren