Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

De terugtredende overheid volgens drs. P.

Drs. P zong in de vorige eeuw een liedje: 'Heen en weer'. Dat ging over een kapitein van een pont die steeds heen en weer ging. Het ging eigenlijk over de zinloosheid van het bestaan van deze kapitein. Het had echter ook over de Nederlandse overheid kunnen gaan.

Al jaren is het credo dat de overheid zou terugtreden. Meer verantwoordelijkheid voor de markt is prima, maar daar is wel consistent beleid van de overheid voor nodig. Dat mis ik dus op vele fronten.

Eerst kwam een rapport van Dekker over het falen van de controles op de bouw: De markt moest het maar zelf doen: TIS, private bouwplantoetsen, compendium. Veel werd geïnvesteerd door het bedrijfsleven om het verwachte vacuüm op te vullen. Bowoto's waren niet meer nodig, veel (schaarse) talenten zijn daar dan ook verdwenen. Vervolgens ging het heen en weer. Duaal stelsel, geen duaal stelsel, private toetsing, geen private toetsing. Op het eind van de rit is alles gesloopt wat er was.

Hetzelfde is gebeurd bij de woningcorporaties. Eerst verzelfstandigen zonder voorwaarden. Daarna worden ze compleet afgeschoten en in de hoek gezet als lokale woningbeheerders. De ontsporingen en megalomanie waren groot, maar toch echt niet groter dan die bij de banken, die nu weer vrolijk hun weg vinden. Resultaat is wel dat de bodem uit de ontwikkelcapaciteit van gemeenten is geslagen én alle kennis en ervaring uit de markt.

Ook in de crisisbestrijding gaat de overheid heen en weer: in 2009 komt er een regeling voor deeltijd WW, voor ingenieursbureaus een aardig idee. Door een tekort aan controle is er bij veel bedrijven echter gewoon doorgewerkt tijdens de WW-uren. De regeling is daardoor uitgelopen op gesubsidieerde prijsdumping.  In 2011 zeer wijselijk weer afgeschaft, de goedwillende bedrijven met het probleem gelaten.

Ook het terugtreden zelf van de overheid gaat heen en weer. Eerst alle techneuten er uit en daarna vindt men dat er 'verwachtingen-management' nodig is. Dat geeft dan vervolgens: milieuladders, systemengineering, raakvlakmanagement, Best Value Procurement, Emvi, IPM, functioneel specificeren, veiligheidsladder, etc. Er worden steeds meer verwachtingen bedacht achter de lege bureaus van de overheid. De markt geeft vervolgens kapitalen uit aan het - als gehoorzame lemmingen - volgen van deze ladders, trends en regels. Steeds minder inhoud en steeds meer regels. De overheid, dat zijn wij. We maken er echter een potje van.

Zoals in veel liedjes van drs. P, liep het slecht af met de pont.

Pieter van Boom

Algemeen Directeur Ingenieursbureau Bartels

Lees ook eedere blogs van Pieter van Boom.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren