Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

DNA

Blog Willem van Dijk, Heijmans - 8 september 2022

Ik realiseer me dat ik voor het schrijven van mijn blog altijd na het zomer- en winterreces aan de beurt ben. Heerlijk is dat. Ik kan in alle rust terugkijken op wat er zich allemaal heeft afgespeeld dat half jaar. Maar ik realiseer me ook dat ik in mijn blogs best kritisch ben. Praten we hierover een persoonlijk patroon? Of zou het onderdeel van mijn DNA kunnen zijn?

Iedereen roept te pas en te onpas als hij of zij vindt dat iets onderdeel moet zijn van zijn of haar rol, functie of verantwoordelijkheid: “Het zit in mijn DNA”! Maar wat betekent het eigenlijk als iets in je DNA zit?

Je kunt DNA, ook wel de code van het leven genoemd, vergelijken met muzieknoten; de persoon die een muziekinstrument kan bespelen kan deze noten lezen en omzetten in een akkoord of een mooi muziekstuk. Maar als de deskundigheid er niet is dan is het niet om aan te horen, zelfs met een goede dirigent. Ik zie hier een parallel met de rol van een constructeur. Je hebt belangrijke basisformules waarmee bijna alles is te construeren en te herleiden. Als je deze goed en deskundig uitvoert, met de nodige verantwoordelijkheid, krijg je een mooi en veilig gebouw.

We moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om de constructeur in beweging te krijgen. Het zit niet meer in het DNA

DNA slaat al je genetische informatie op en hierdoor is het mogelijk om informatie door te geven aan een volgende generatie. Ik vraag me oprecht af of we hier, als we kijken naar hoe we de rol van de constructeur invullen, wel voldoende aandacht voor hebben. We moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om de constructeur in beweging te krijgen. Het zit niet meer in het DNA. Dat was 20 jaar geleden wel anders! De wetenschap heeft aangetoond dat je DNA ook beschadigd kan raken door biologische processen als metabolisme, maar ook door de omgevingsfactoren als UV-straling. Zou op eenzelfde manier het constructieve vak de laatste twee decennia zijn veranderd? Wereldwijd is er afgesproken dat we het DNA van de mensheid niet gaan aanpassen. Hoewel het wel mogelijk is, er is dan ook nog steeds discussie over. Ik zou zeggen: Do Not Accept. Maar laten we er dan ook voor zorgen dat het niet noodzakelijk is!

Constructieve veiligheid is binnen onze organisatie al wel in het DNA gaan zitten en heeft het dan ook meerdere betekenissen gekregen. Dagelijks Natuurlijke Aandacht is één van die betekenissen. Het toetsen van al onze projecten is een soort van tweede natuur geworden en nog noodzakelijk ook. In de samenwerking met onze ketenpartners merken we dat de ingeslagen weg werkt. We geven elkaar de ruimte voor discussie en compleetheid van werkzaamheden. Om de kwaliteit van het toetsen nog extra status en herkenning te geven, hebben we besloten één van onze interne constructeurs c.q. adviseurs op te laten gaan voor de titel RTb (Registertoetser b). Dit is uitgelopen op een grote teleurstelling. Bij de start van het assessment werden er suggestieve opmerkingen gemaakt en ontstond er een beeldvorming waarin de objectiviteit en deskundigheid ter discussie kwam te staan. Ik heb in het verleden het vertrouwen in het Constructeursregister uitgesproken, maar moet helaas mijn beeld en mening hiervan gaan bijstellen.

As we speak lig ik lekker onder mijn parasol en met factor 50 een nieuw boek te lezen (‘De complete consultant, succesvol adviseren in de 21e digitale eeuw’, van Eric Mooijman; een aanrader!). En ik bedenk me: eet gezond, zorg voor de juiste beschermingsfactor bij blootstelling aan uv-straling en laat in onze branche DNA dan ook niet de betekenis krijgen van Diepdroevig Nalatig Advieswerk!  

Reacties

Willem van Dijk - Heijmans 18 september 2022 14:39

Beste Bouwe, dank voor je reactie! Dit geeft mij dan ook de mogelijk om het bruggetje even aan je uit te leggen. Het toetsen van constructieve adviezen die inmiddels dagelijks bij onze constructeurs binnenkomen is onderdeel van het verbeterproces constructieve veiligheid binnen Heijmans. Hiermee is het toetsen ons DNA geworden! En als je dan opgaat voor een assessment en de reacties zijn dat een interne constructeur bij Heijmans dan niet objectief is, dan is men binnen het register niet op de hoogte wat er zich in de branche c.q. markt afspeelt. Sterker nog, het register zou zich kunnen afvragen waarom constructeurs binnen bouwbedrijven opgaan voor dit assessment.

Bouwe Olij 12 september 2022 20:24

beste Willem, mij ontgaat jouw bruggetje naar het constructeursregister, en het verminderde vertrouwen er in. Hoe objectief is een eenmalige ervaring? Volgens mij moeten wij als constructeurs het register koesteren en zorgen dat ons zelf permanent ontwikkelen in ons DNA zit. Het constructeursregister is daarbij een goed en objectief hulpmiddel om permanente educatie te stimuleren en om ons werk op het hoogste niveau uit te voeren.

Willem van Dijk - Heijmans 09 september 2022 14:59

Hoi Michiel, ben heel blij met je reactie! Ten eerste is hier de regel, wie de schoen past trekke hem aan. Laat het voor een deel en ten tweede positieve kritiek zijn, maar voor nu heb ik inmiddels vastgesteld dat ik prestatie documenten nodig heb om een en ander in beweging te krijgen. Stel dan ook vast dat ik voor nu bij veel partijen de ommekeer zie, maar zoals gezegd nog wel alle zeilen met bijzetten voor het verbeterde resultaat. Binnenkort ook met jullie organisatie om tafel om te kijken of we tot een mooie samenwerking kunnen, waarvan ik denk dat we de juiste vragen stellen, ik ben heel benieuwd en koppel het terug aan je.

Michiel Visscher - Royal HaskoningDHV 09 september 2022 10:55

Dag Willem, welk punt maak je nu eigenlijk? je spreekt constructeurs aan, je beschrijft de context die mogelijk veranderd is en kennis geërodeerd heeft en je levert kritiek op het register. Ik waardeer je kritische blik op de rol(len) van de constructeur, maar hier ik mis de kern. "Constructeurs komen niet spontaan in beweging...!". Daar zeg je nogal wat! Wat bedoel je met spontaan? Alsof een aannemer 'spontaan' in beweging komt...?! Volgens mij werken we in projecten samen op basis van project-specifieke opdrachten; het is aan opdrachtgever en opdrachtnemer samen om vast te stellen dat de opdracht aan de constructeur aansluit bij de doelen én de verwachtingen van de opdrachtgever. Als je daar niet uit komt of steeds in teleurgesteld bent, dan heb je misschien niet de juiste adviseur voor je. Maar stel je zelf eigenlijk wel de juiste vragen en/of spreek je je echte verwachting wel helder genoeg uit? groeten Michiel Visscher (en geniet nog even van de zon)

Willem van Dijk - Heijmans 08 september 2022 22:08

Beste Gerrit Jan, in de bouwkundige werkomgeving is het niet vanzelfsprekend dat een constructief ontwerper of adviseur spontaan zijn werkzaamheden oppakt! Inmiddels hebben we een taakomschrijving gerealiseerd om zo de prestatie meetbaar te maken. Kortom het gaat niet vanzelf en in veel gevallen uit intrinsieke motivatie!

Gerrit Jan Holtland - Mobilis TBI 08 september 2022 18:18

Beste heer van Dijk, Na uw column gelezen te hebben is het mij nog niet duidelijk wat u nu bedoelt met de zinsnede "We moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om de constructeur in beweging te krijgen". Zou u dit nog kunnen uitleggen ? Met vriendelijke groet, G.J. Holtland PS het spelen met de betekenis van de afkorting "DNA" kan ik waarderen.

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren