Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Forensic engineering in de bouw

10 september 2014

Scheuren in beton zijn vaak aanleiding tot heftige discussies. Hoe zijn ze te voorkomen of te beperken? Kennis over historie van de constructie kan daarbij veel inzicht geven. Hoe precies leer je in het avoncollege 'Schadeanalyse aan beton; forensic engineering'. Het college, dat wordt georganiseerd door de Betonvereniging, vindt plaats op 28 oktober in Houten.

De ene keer hebben scheuren consequenties voor de constructieve veiligheid, een andere keer doen ze afbreuk aan de esthetische kwaliteit. Maar als ze beperkt blijven in grootte en aantal, hebben ze over het algemeen geen nadelige gevolgen. Meestal benaderden we scheurvorming vanuit de ontstaansoorzaak: welk mechanisme resulteert in welk type scheurvorming? Maar wat doen we als we de oorzaak van scheurvorming nog niet weten? Gaan we dan uit van een voor ons voor de hand liggende oorzaak (‘tunnelvisie’)? Of gaan we verder op zoek naar andere ontstaansoorzaken? Hoe weten we of er misschien ook nog andere oorzaken een rol kunnen spelen?

In dit avondcollege leren we scheurvorming van een geheel andere kant te benaderen. We nemen de aanwezige scheurvorming als uitgangspunt en vervolgens reconstrueren we de historie van de constructie en de scheurvorming op een gestructureerde wijze. Deze vorm van schadeanalyse vereist een ander denkproces dan gebruikelijk en kunnen we het best typeren met 'forensic engineering in de bouw'.

Naast de schadeanalyse zelf besteden we in dit avondcollege ook uitgebreid aandacht aan de valkuilen die we in de praktijk tegen kunnen komen. Dat zijn valkuilen bij de inspectie, bij het denkproces (analyse en interpretatie) en bij de rapportage. Op een confronterende manier zullen we daarbij duidelijk maken dat we veel minder perfect zijn in onze denkprocessen dan wij zelf denken.

Meer informatie en aanmelden:

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren