Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Geen doorbraak in verlaging CO2-footprint cement

29 oktober 2012

Bij de productie van cement komt veel CO2 vrij. Maar in Nederland is de uitstoot relatief laag. Een grote doorbraak in de reductie ervan wordt dan ook voorlopig niet verwacht, ook niet door het gebruik van cementsoorten die een veel lagere uitstoot claimen. Een beperking van de footprint met 10 tot 20% in 2050 is volgens de cementindustrie het hoogst haalbare.

Op 24 oktober werd door het Cement&Betoncentrum de zogenoemde Roadmap duurzaam cement gepresenteerd. In die Roadmap wordt de relatie tussen cement en CO2 aan de hand van feiten en cijfers toegelicht. Het is een van de activiteiten waaruit blijk dat de cementindustrie de problematiek rond de CO2-uitstoot zeer serieus neemt, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. De niveaus die wereldwijd worden geambieerd voor 2050 (door de World Business Council for Sustainable Development) zijn voor Nederland echter nu al realiteit. Ons land is immers koploper in het verlagen van de CO2-footprint. Waar wereldwijd gemiddeld circa 5% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door cement, ligt dat aandeel voor Nederland op 1%.

Deze voorsprong komt voor een belangrijk deel door het gebruik van andere, milieuvriendelijkere grondstoffen. Zo wordt in Nederland veel hoogovenslak en poederkoolvliegas gebruikt, dat nauwelijks CO2-uitstoot kent. Dat is een grote winst ten opzichte van het wereldwijd gebruikelijke portlandcementklinker. Bovendien zetten Nederlandse producenten bij de productie van cement CO2-neutrale biomassa in.

Toch blijft de Nederlandse cementindustrie inspanningen doen om de footprint verder te verlagen. Bijvoorbeeld door meer inzet van milieuvriendelijke brandstoffen. Ook wordt gedacht aan het afvangen van CO2. De reductie zal echter in kleine stapjes gaan. De beloftes die vaak worden gedaan met betrekking tot CO2-arme, -vrije of zelf -absorberende cementen zijn volgens het Cement&Betoncentrum nog niet bewezen, zeker niet op grote schaal.

Ontwikkeling klimaat

Voorafgaand aan de presentatie van de Roadmap nam professor Pier Vellinga de bezoekers mee in de wereld van CO2 en het klimaat. In zijn betoog werd duidelijk dat er aantoonbaar sprake is van een verhoging in de wereldwijde temperatuur. Die stijging bedraagt circa 0,15 – 0,2 °C per 10 jaar. En het wordt alsmaar duidelijker dat CO2 de boosdoener is . Als de uitstoot niet met 80% wordt verlaagd, zal de temperatuur in 2100 met 6 °C zijn gestegen, zo is de verwachting. Probleem van deze stijging is dat het kan leiden tot internationale spanningen en schades op grote schaal. Zeker op lange termijn als de verwachte stijging van de zeespiegel met 12 m over in 300 – 500 jaar werkelijkheid wordt.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren