Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gelezen in Structural Concrete 24/3

Nederlandse samenvatting van een selectie papers - 18 juli 2023

Structural Concrete Vol. 24/3 (juni 2023) bevat een variatie aan papers, met als speciale thema's brandwerendheid en toepassing van betongranulaat. Van een selectie van de voor Cement-lezers meest interessante papers uit dit nummer staat in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting.

Opvallend is de coverfoto: Valley op de Amsterdamse Zuidas. Over dit project is het artikel ‘Groene blikvanger op de Zuidas’, geschreven door Jan Willem Hoekstra en Shanti Brahmatewari, van Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, verschenen in Cement 2023/2.

Rubriek Structural Concrete

Één van de meest toonaangevende internationale vakbladen over betonconstructies is Structural Concrete (SC). SC is het officiële, peer reviewed journal van fib (The international federation for Structural Concrete). Cement plaatst een korte Nederlandstalige samenvatting van een selectie van voor Cement-lezers interessante papers uit ieder nummer van SC (verschijnt 6x per jaar).
De volledige papers zijn beschikbaar op onlinelibrary.wiley.com (gratis voor leden van fib).

Koolstofwapening onder hoge temperaturen

In een Duits onderzoek is het gedrag onderzocht van beton met koolstofwapening blootgesteld aan hoge temperaturen. Er zijn 118 trekproeven en 81 hechtproeven gedaan, met twee typen wapening: 1) een niet-flexibel koolstofnet, geïmpregneerd met epoxyhars en 2) een flexibel koolstoftextielnet met een acrylaatimpregnering. Speciale aandacht ging uit naar het chemisch-fysische gedrag.

In het onderzoek zijn een dynamische mechanische thermische analyse (DMTA) en een thermische gravimetrische analyse (TGA) uitgevoerd.

Bepalend voor de trek- en de hechtsterkte is de glasovergangstemperatuur (de temperatuur waarbij een stof overgaat van een harde, brosse toestand naar een zachtere, rubberachtige toestand). Daarom is een duidelijke definitie voor het bepalen van deze glasovergangstemperatuur belangrijk. Voor het schatten van de bovenste temperatuurgrens van de treksterkte is de TGA bepalend, omdat hiermee de temperatuur kan worden vastgesteld waarbij de oxidatiereactie begint. De treksterkte blijkt voor beide materialen hetzelfde.

De hechteigenschappen onder temperatuurbelasting hangen wel af van het type materiaal. Dit komt vooral tot uiting in de vermindering van de torsiestijfheid, bepaald met behulp van de DMTA.

Om het materiaalgedrag van koolstofwapening bij hoge temperaturen te verbeteren, kan toepassing van temperatuurongevoelige polymeren of minerale impregneringen worden overwogen. De koolstofvezel moet daarbij worden beschermd tegen zuurstof om de oxidatiereactie te vertragen of voorkomen, om zo de treksterkte positief te beïnvloeden. Aanvullend onderzoek is daarbij noodzakelijk.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren