Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Geopolymeerbeton voor infrastructurele toepassingen (2)

Productie op industriële schaal van prefab voorgespannen brugliggers Guang Ye, Shizhe Zhang, Mladena Lukovic, Hendrik Herder, Arend Scharringa - 7 februari 2023

Hoewel geopolymeerbeton op laboratoriumschaal uitgebreid is onderzocht, zijn praktische toepassingen en ervaringen nog maar beperkt beschikbaar. Bovendien bestaan er voor een brede en grootschalige constructieve toepassing een aantal uitdagingen. Er is een onderzoeksproject gestart waarin een zelfverdichtend geopolymeerbeton (ZGB) is ontwikkeld voor toepassing in een brug. In de tweede fase van het onderzoek zijn de mogelijkheden voor productie op industriële schaal onderzocht.

Ook betrokken bij de totstandkoming van dit artikel waren: Hao Cheng (TU Delft, fac. CiTG, Sectie Betonconstructies) en dr.ir. Yuguang Yang (TU Delft, fac. CiTG, Sectie Betonconstructies)

In het kort

  • Voor het onderzoek naar de mogelijkheden voor productie op industriële schaal zijn voorgespannen liggers vervaardigd en getest bij Haitsma Beton.
  • Het stortproces is vergelijkbaar met de productie van conventioneel zelfverdichtend beton.
  • De liggers werden nabehandeld met behulp van natte jute op het oppervlak en vervolgens afgesloten met plastic folie.
  • De verse mengsels lijken viskeuzer dan conventioneel portlandcementbeton, maar het mengsel kan goed uitvloeien zonder segregatie.
  • Tijdens het uitharden traden geen grote temperatuurverschillen op tussen de omgeving en de ligger, waardoor het risico op vroegtijdig scheuren werd verminderd.
  • De mechanische eigenschappen bevestigen dat voor productie op industriële schaal aan de druksterkte-eis voor C45/55 wordt voldaan.
  • De elasticiteitsmodulus is na 28 dagen hoger dan die van de monsters die in het lab van de TU Delft zijn gemaakt.
  • De lengteverandering is hoger in vergelijking met de waarden in liggers die zijn gemaakt met conventioneel portlandcementbeton.
  • Het storten op industriële schaal was succesvol en heeft aangetoond dat het Technology Readiness Level (TRL) naar 8 is verhoogd.

Serie artikelen

Dit is het tweede deel van een serie van vier artikelen over een onderzoek naar de toepassing van geopolymeerbeton in de infrastructuur. Het onderzoek is uitgevoerd door het Microlab en de sectie Betonconstructies van de TU Delft, Haitsma Beton en de Universiteit Gent en wordt door de provincie Fyslân ondersteund (als launching customer). Het eerste artikel ging in op de ontwikkeling van een betonmengsel (fase I van het onderzoek). Dit tweede deel op de productie op industriële schaal (fase 2). Deel 3 gaat over de constructieve eigenschappen van de liggers en deel 4 over de monitoring.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Guang Ye - TU Delft 16 februari 2023 20:38

?Geopolymer concrete, it is true, is nothing new from a material point of view. The challenge is that we do not have enough knowledge/experience on large-scale constructive application, especially pre-stressed elements, furthermore the volume stability (creep and shrinkage) of geopolymer concrete limit its large-scale constructive application). This is the main question we would like to address in this study.

Jasper van Gils - Sweco Belgium 16 februari 2023 12:09

Wereldwijd voorop? Is dat niet meer Australie? Maar, 'wij doen zeker mee'. Bijzondere eigenschappen vol proberen te benutten, o.a. voordeel bestandheid tegen zuren, sulfaten en chloriden in industriele omgevingen. LCC tov traditionele oplossingen volgens mij regelmatig ineens gunstiger in dergelijke situaties. (onderhoud, technische levensduur, coating uitsparen etc..)

Pieter Lanser 16 februari 2023 11:51

Even nog een oud berichtje uit Kiev. https://www.geopolymer.org/wp-content/uploads/KIEV.pdf Over vooroplopen gesproken!

Martin Verweij - Cementbouw Bindmiddelen bv 16 februari 2023 10:55

Geopolymeerbeton prefab of in het werk gestort, voor binnen, buiten, gewapend of ongewapend, voorgespannen, massastort en nu ook zelfverdichtend in een dynamisch belaste constructie! Dit noem ik geen beperkte praktische toepassingen. De technologie is volwassen en we lopen wereldwijd voorop, merk ik steeds weer. Nu gewoon bestellen, inkopen, aanbesteden, doen. En investeren in regelgeving en onderzoek naar nieuwe grondstoffen. Wie doet er mee?

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren