Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Getallen invullen kan iedereen

Welke kennis heb je als (beginnende) ontwerper eigenlijk nodig om een goed ontwerp te maken? Ga je zelf het wiel opnieuw uitvinden of leun je op eerdere ontwerpen van collega's? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op.

Een bezoek aan de bouwplaats levert veel waardevolle inzichten op en is een leuke afwisseling op de vele uren die ik, zoals vele constructeurs, achter mijn bureau doorbreng. Zo ben ik aanwezig geweest bij het inschuiven van een viaduct, de bouw van een fietstunnel en bij de bouw van een ondergrondse fietsenstalling. Voor deze projecten gebruik ik meestal dezelfde software en rekensheets. Ondanks het feit dat elk project uniek is en opdrachtgevers steeds iets anders vragen. Door het project in de praktijk te bekijken zie ik of mijn ontwerp logisch is en praktisch uitvoerbaar. Daarbij heb ik ook een persoonlijke voorkeur opgebouwd voor een robuust ontwerp boven een ontwerp in de marge, waarbij er tijdens uitvoering geen speelruimte meer is.  

Steeds sneller werken is de trend binnen ons vakgebied. Het is echter nog maar de vraag of dat ook beter is. Om sneller te kunnen werken is gebruik van methodes zoals parametrisch ontwerpen en automatisering onontkoombaar. Neem als voorbeeld een rekensheet. Wanneer een rekensheet eenmaal is opgesteld is het alleen nog een kwestie van invullen, toch? Best een enge gedachte, dat iedereen zo’n rekensheet in kan vullen en de uitkomsten als waarheid beschouwt. Voor een leek is zo’n sheet een ‘black box’. Gebruik van uitkomsten van een model of sheet zonder toepassing van kennis of een kritische blik kan heel gevaarlijk zijn. Een constructeur heeft de kennis in huis om de achtergrond van een berekening te begrijpen en is daarvoor goed opgeleid.

Hoe gaan we om met deze kennis?

Specialisatie en kennis zijn onze toegevoegde waarde. Hoe gaan we om met die kennis? Welke kennis heb je als (beginnende) ontwerper eigenlijk nodig om een goed ontwerp te maken? Ga je zelf het wiel opnieuw uitvinden of leun je op eerdere ontwerpen van collega’s? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op. Enerzijds is het goed om de materie te leren doorgronden en jezelf de theoretische kennis eigen te maken. Anderzijds is voortbouwen op ervaring uit het verleden vaak ook een goede basis. Kennis van de praktijk zorgt ervoor dat je de logica niet uit het oog verliest.

Zelf denk ik dat de belangrijkste eigenschap is om kritisch te blijven. Om jezelf uit te dagen lastige vragen te stellen. Of de uitkomst uit een rekensheet of softwarepakket eigenlijk wel zo logisch is.Had je dat antwoord zelf ook verwacht? Door kritisch te zijn onderscheid je jezelf van ieder ander die een rekensheet invult. Zo help je elkaar scherp te houden, om met elkaar tot een robuust ontwerp te komen, zodat je daarna ook kunt vertrouwen op en genieten van het resultaat.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren