Diversiteit, deskundigheid en daadkracht vormen de kernwaarden van Ingenieursbureau Heino sinds de oprichting in 2008. Naamgever en registerconstructeur Robert Heino leidt het bureau, met een focus op constructieve berekeningen voor zowel bouwkundige als civiele projecten. Het bureau omarmt nieuwe bouwmaterialen en -systemen. “Wij vinden het leuk om uit te zoeken wat technisch mogelijk is en denken graag mee voor praktisch gerichte oplossingen.”
- Gesponsord artikel -
Voor Heino en zijn team draait constructief ontwerp niet om standaardwerk. "We doen veel verschillende dingen zolang het construeren is: beton, hout, staal, zelfs experimentele materialen en systemen." Een recent project, Villa G van Archara Architecten in de omgeving van Arnhem, illustreert de multidisciplinaire aanpak. "We zijn hierbij betrokken vanaf schetsontwerp tot en met definitieve berekeningen," vertelt hij. “We maken ook alle hoofdberekeningen en controleren alle leveranciersstukken. Dit project staat echt voor hoe wij werken.”
Villa G wordt gebouwd met Comfort Bouwblokken. Dit zijn holle blokken met aan de buiten- en binnenzijde isolatie. De holle ruimte wordt volgestort met beton. Het systeem wordt in Duitsland en België al veel toegepast en biedt geweldige mogelijkheden voor moderne architectuur met een focus op energie-efficiëntie (Rc-waarde 9,0 m2.K/W) en constructieve flexibiliteit. "Comfort Bouwblokken fungeren als dragende bouwonderdelen, wij zorgen ervoor dat de belastingen kloppen," aldus Heino. “Dat vereist gedetailleerde berekeningen vanaf de fundering tot aan de oplevering, soms worden voor projecten 3D-modellen gebruikt om de complexe belastingafdracht te bepalen.”
In het ontwerp van Villa G moeten specifieke technische uitdagingen worden overwonnen, zoals het vermijden van overdreven zware vloerconstructies in een vrij ingedeelde woning. Heino: "We experimenteren graag met nieuwe materialen en systemen om tot optimale oplossingen te komen. Vooral het verkennen van de mogelijkheden van zo’n systeem is essentieel. In de bouw stapelen we meestal metselwerksystemen. Maar deze holle bouwstenen bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Door te spelen met wapening in de wanden kunnen we lateien integreren en grote overspanningen mogelijk maken. Dit alles geeft flexibiliteit bij ontwerp en uitvoering. Het gieten van beton vereist precisie in de bouwdetails: de bekisting moet goed afgedicht zijn om te voorkomen dat beton weglekt."
Een ander innovatief bouwsysteem waar Ingenieursbureau Heino aan rekent, is het Canadese SIP Home (Structural Insulated Panel) systeem. Deze panelen, vervaardigd met een kern van EPS en OSB-platen, worden onder andere gebruikt in aardbevingsbestendige woningen. In de Blauwe Stad in Groningen zijn die al gerealiseerd. De woningen worden in de ontwerpfase volledig uitgedacht en als bouwpakket aan de klant – particulier of aannemer – geleverd. "We zijn op dit moment bezig met enkele vergunningaanvragen voor projecten waarbij dit systeem wordt toegepast. Dit soort bouwsystemen vraagt om grondige voorbereiding, want bouwpartners moeten vooruitdenken in plaats van nadenken. En dat vormt voor velen best een uitdaging”.
Voor Heino en zijn collega’s is het nauwkeurig toepassen van Eurocodes en nationale bijlagen essentieel bij nieuwe of afwijkende bouwsystemen. “Voor ons is het vooral een uitdaging om de Eurocode bij de systemen te krijgen, want we moeten én willen aantonen dat de opbouw aan de veiligheidsnormen voldoet. Voor afwijkende systemen is het lastig als ze niet in de norm staan. Wij experimenteren graag maar het bouwwerk moet wel aan het Bbl voldoen. Voor ons vergt dat vooral creativiteit, om juist in de artikelen te duiken die je bij standaardbouw vaker overslaat. Als het moet gaan we met de vlooienkam door alle details van de norm, om te zorgen dat de constructies voldoen aan de geldende normen.”
"Als we niet achter systemen en oplossingen staan, geven we dit aan. Wij volgen heel strikt de norm wat wel en niet mag en kijken om ons heen wat gebruikelijk is. Soms zijn er in Duitsland oplossingen die afwijken van de Nederlandse bouwpraktijk. Hoe kunnen wij dan onderbouwen dat dat bij ons ook kan voldoen? In beide landen wordt immers in de basis met dezelfde Eurocode gewerkt. Wij vinden dat erg leuk om uit te zoeken. Voor velen zijn keuzes soms spannend, maar als je logisch nadenkt zijn er andere routes en kan er meer dan je denkt. Als iemand zegt dat iets niet kan en wij zijn ervan overtuigd dat het wel kan, dan gaan we grondig te werk om het verschil te achterhalen. Daar pakken we dan de bouwbibliotheek BRISwarenhuis op detailniveau bij: welke parameters zijn meegenomen? En zit het bij de berekening van dwarskracht bijvoorbeeld in het meenemen van de buigwapening, of de schuifsterkte van beton zelf? Het is dan heel prettig om direct bij de Eurocodes de nationale bijlagen te hebben én de actuele versies.”
Wil je meer weten over BRISwarenhuis, kijk dan op www.bris.nl.