Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Het halve werk is een goed begin?

Blog Jos Hoonhout VeriCon - 25 april 2022

Een van de eerste spreekwoorden die ik van mijn ouders leerde was 'Een goed begin is het halve werk', waarschijnlijk als stimulans bij huiswerk voor school. Ik heb het gezegde correct geleerd en het is dus niet vreemd als u bij het lezen van bovenstaande titel het gevoel krijgt 'hier klopt iets niet'. Er klopt inderdaad iets niet.

In de bouw kennen we een ontwerpproces in verschillende fases. Via een programma van eisen en een schetsontwerp komen we met een compleet samengesteld ontwerpteam tot de bekende fasering van voorlopig ontwerp (VO), definitief ontwerp (DO), technische ontwerp (TO/bestek), uitvoeringsgereed ontwerp (UO) tot de detaillering en uitvoering van bouwprojecten. Dit proces en alles wat er bij komt kijken is vastgelegd in een keur aan (standaard)taakbeschrijvingen, voorschriften, aanbevelingen, handboeken, platforms en meer. Die zijn allemaal vrij helder en allemaal een goed begin.
In Nederland zijn regels natuurlijk om ervan af te wijken. Als constructeurs zijn we gewend om wel altijd binnen de lijntjes van de voorschriften te kleuren. Maar hoe zit dat met een DO+? Daarvan weet ik niet waar de lijntjes liggen. Als iemand mij kan vertellen wat de fase DO+ inhoudt, dan houd ik me van harte aanbevolen.

Een DO+ is een DO + gebakkelei

Is die plus van DO+ een kans of risico? En voor wie eigenlijk? Wanneer een aannemer denkt dat met een DO+ een definitieve prijs voor realisatie gemaakt kan worden, is dat voor mij als constructeur een risico. Een DO+ is dan een DO + gebakkelei. Iedereen ongelukkig. DO+ is misschien ook een poging om ‘voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten’: we noemen het een DO, maar met de output gaan we om alsof het een TO is. Bij voorkeur zonder dit expliciet uit te spreken. Als optimist zou ik kunnen zeggen dan het gewoon extra werk is, voor extra honorarium. Of dat het een situatie is die altijd tot vervolgwerk leidt en dus een kans is. In dat geval zien we het intern als een DO en TO ineen.

Alleen in het laatste geval is een DO+ een goed begin. In elk ander geval is het volgens mij half werk en een garantie voor problemen waarbij ik als constructeur een groot risico loop om de gekleurde piet te krijgen. Liever niet dus. Mijn advies: helder zijn over wat je doet en oplevert. Niet de werkzaamheden aanpassen op de omvang van de opdracht, maar de omvang van de opdracht op de werkzaamheden. Succes!

 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren