Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Hollandse Brug onnodig dicht

14 december 2010

14/12/2010 - De Hollandse Brug had achteraf gezien niet gesloten hoeven worden tijdens een groot onderzoek naar de kwaliteit van oude kunstwerken. Dat zegt Joost Walraven, hoogleraar betonconstructies. De membraandrukwerking is sterker dan gedacht en de sterkteontwikkeling van beton gaat ook decennialang door.

“De kennis op basis waarvan we dit nu zeggen is vergaard door onderzoeken die juist werden gestart na de plotselinge afsluiting van de Hollandse Brug voor vrachtverkeer, drie jaar terug”, zegt Walraven. Toen begon Rijkswaterstaat een groot onderzoek naar de kwaliteit van oude kunstwerken. Specialisten van TNO die de Hollandse Brug onderzochten voor een geplande verbreding met twee rijstroken, troffen niet de verwachtte 2 tot 3 megaPascal drukspanning aan in het brugdek, maar amper de helft daarvan. Veel minder in elk geval dan volgens het ontwerp uit de tweede helft van de jaren 60 de bedoeling was.

In het kader van het onderzoek onderwierp Walraven in zijn Stevinlab vele platen en balken aan druk- en trekproeven. Begin december bracht hij de eerste resultaten naar buiten. Verouderde kunstwerken bleken vier tot vijf keer sterker dan gedacht.

Extreem dun dek

Meer onderzoek is nodig, maar Walraven durft te voorspellen dat de membraandrukwerking en de langere sterkteontwikkeling van beton van grote positieve invloed zijn. “Dus ook bij de Hollandse Brug die was uitgerust met een extreem dun dek. Achteraf had de Hollandse Brug niet dicht gehoeven. Maar de situatie leek toen heel alarmerend. De realiteit is dat we dit zonder de Hollandse Brug niet hadden geweten.”

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren