Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Innovatieproject ultralicht beton

28 oktober 2011

Het Cement&BetonCentrum wil een innovatieproject starten met thermisch isolerend ultralicht beton. Doelstelling is monoliete gevels te maken met goede isolerende eigenschappen en nieuwe architectonische mogelijkheden.

Met dit materiaal is een traditionele opbouw van de gevel – binnenspouwblad, isolatie, spouw, buitenspouwblad – niet meer nodig. Hierdoor wordt het herbegruik van bouw- en sloopafval uit de gevel eenvoudiger.

De basis van het lichtbeton wordt gevormd door zeer licht toeslagmateriaal, dat bestaat uit geëxpandeerde kleikorrels en bolletjes geschuimd glas. De Zwitserse producent Liapor heeft hier al goede resultaten mee bereikt in pilotprojecten in Zwitserland en Duitsland. Geëxpandeerde kleikorrels als grindvervanger (Argex, Liapor, Misapor) kennen we in Nederland al lang; daarmee wordt lichtbeton gemaakt met een volumieke massa tot 1800 kg/m³. Geschuimd glas (vervaardigd uit recyclingglas, zoals Liaver, Misapor) als zandvervanger moet de volumieke massa verder verlagen tot ruim onder de 1000 kg/m³.

De kunst is om met het toeslagmateriaal een robuust en goed verwerkbaar betonmengsel te maken met een goede balans van druksterkte en thermische isolatie.

Het Cement&BetonCentrum neemt het initiatief voor een innovatieproject ‘ultralicht beton’, in samenwerking met de TU Eindhoven, de TU Delft en de bouwindustrie. Het geplande innovatieproject moet leiden tot een proefwoning op het DuBo-park op de campus van de TU Eindhoven. De fundering ligt er al, want die is recentelijk gebruikt voor een proef met een casco van staalvezelbeton zonder wapening.

Of de totale constructie van de proefwoning uit thermisch isolerend ultralicht beton kan worden opgetrokken is de vraag. Om een Rc-waarde van 3,5 m²·K/W te halen is een wanddikte van ongeveer 50 cm nodig. Vloeren moeten mogelijk in andere (lichte) materialen worden uitgevoerd. Het proefproject moet meer helderheid brengen over de bouwfysische eigenschappen van het materiaal, door monitoring van het binnenklimaat. De ambitie bestaat zelfs thermisch actieve gevels te testen, met betonkernactivering. Ook moet duidelijk worden hoe makkelijk ultralicht beton zich bijvoorbeeld laat verpompen en hoe de esthetische kwaliteit van het betonoppervlak beheersbaar is. Een datum voor de start van de proef is nog niet vastgesteld.

Lees ook

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren