Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Intreerede Simon Wijte op 15 januari

11 december 2015

Op vrijdag 15 januari houdt prof.ir. Simon Wijte zijn intreerede aan de TU Eindhoven, met als titel ‘Oud Beton staat voor een Nieuwe Uitdaging'. Voorafgaand is er een minisymposium.

Prof.ir. Simon Wijte is op 1 april 2014 aangesteld als hoogleraar ‘Material related Structural Design – Sustainment of Concrete Structures’ aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Wijte is zelf een alumnus van de faculteit Bouwkunde aan de TU/e, waar hij in 1989 afstudeerde bij de vakgroep Constructief Ontwerpen. Daarna is hij in dienst getreden bij Adviesbureau Hageman, waar hij sinds 2004 lid is van de directie. Hij heeft een ruime ervaring opgedaan met het beoordelen van bestaande betonconstructies en het analyseren van schadeoorzaken. Hij is lid van een groot aantal nationale en internationale normcommissies. Sinds eind 2015 is hij voorzitter van TGB Betonconstructies. Als lid van de CEN-commissie TC250/SC2 werkt hij mee aan de revisie van Eurocode 2, de norm voor het ontwerpen en toetsen van betonconstructies. Binnen de werkgroep Aardbevingen van NEN is hij nauw betrokken bij het opstellen van NPR 9998 voor het beoordelen van constructies bij een belasting door geïnduceerde aardbevingen in Noordoost-Nederland.

Over de intreerede

In zijn rede gaat Wijte in op de uitdagingen waar bestaande betonconstructies voor staan. De levensduur van betonconstructies overschrijdt ruimschoots de levensduur van andere delen van gebouwen. Dit maakt het hergebruik van betonconstructies, zoals bij de huisvesting van de faculteit Bouwkunde, voor de hand liggend. Hergebruik van betonconstructies vereist echter ook een herbeoordeling van de constructieve kwaliteit. In zijn rede gaat hij in op de daarbij voorkomende uitdagingen en het onderzoek dat naar aanleiding daarvan wordt uitgevoerd.

In het noordoosten van Nederland worden bestaande betonconstructies nu geconfronteerd met een onverwachte uitdaging: een aardbevingsbelasting. Deze constructies zijn niet uitgevoerd zoals normaliter wordt gedaan in aardbevingsomstandigheden. Om beter inzicht te krijgen in het gedrag van traditionele Nederlandse betonconstructies bij een aardbevingsbelasting, is het uitvoeren van onderzoek noodzakelijk. In zijn rede neemt hij u mee in een eerste aanzet van dit onderzoek.

Minisymposium

Voorafgaand aan de intreerede, om 13:30 uur, wordt een minisymposium gehouden, in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Sprekers op dit symposium zijn ir. Rob Wolfs (over 3D betonprinten), Prof.Dipl.-Ing. Christian Rapp (over het gebruik van bestaande betonconstructies op de TU/e-campus) en ir. Gerrie Dieteren (over het beoordelen voor hergebruik).

De intreerede zelf start om 16:00 uur. Om 16:45 uur is er een receptie in de Senaatszaal. 

Bekijk ook het interview met Simon Wijte uit Cement 2009/1.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren