De Betondag, de Staalbouwdag, een cursus 3D-wapenen, een thema-avond Monitoren van bestaande constructies, een rondetafelgesprek Digitaal ontwerpen, een webinar Duurzaam construeren en natuurlijk de Dag van de Constructeur. Zo maar een greep uit de verschillende activiteiten van dit jaar voor ons constructeurs. Het is prachtig om zoveel initiatieven te zien die elkaar ontmoeten en kennisdeling in ons vak stimuleren. Tegelijkertijd zijn de opkomsten niet altijd even denderend. Sterker nog, niet al deze initiatieven hebben voldoende animo om ze te laten plaatsvinden. Hoe kunnen we een succesvoller evenementenland voor de constructeur creëren?
Oké, ik heb nooit een les economie gehad, maar ik snap dat dit gaat over vraag en aanbod. Dus laten we inzoomen op de vraagkant (deelnemers/constructeurs) en op de aanbodkant (verenigingen voor constructeurs).
Ik hoop dat je constructeur bent omdat je de charme van het vak inziet. De intrinsieke motivatie die je ‘s ochtends uit bed laat komen om te doen waar je ooit voor gekozen hebt. Persoonlijk praat ik ook het liefst over alles wat ook maar een beetje aan constructies raakt. En dat is veel! Nou ben ik mij bewust dat niet elke constructeur zo’n constructiespons is, maar toch: de participatie aan constructie-activiteiten kan beter. Uiteraard zijn alle activiteiten uniek als je bijvoorbeeld kijkt naar tijdstip, duur, reistijd, prijs, relevantie, niveau, voertaal, consumptie, punten voor constructeursregister etc. Eén van die facetten kan soms al een dealbreaker zijn. Met name die eerste drie zijn een bekend excuus. Soms denk ik dan: geen tijd? je bedoelt geen prioriteit! Misschien wil je niet het risico lopen dat het tegenvalt. Maar de meeste evenementen zijn net als het leven: je bent op het feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.
Natuurlijk is er ook een leven naast de professionele carrière. Toch daag ik iedereen uit om bijvoorbeeld naar ten minste drie activiteiten per jaar te gaan, buiten het kantoor. Je krijgt er geen spijt van. En je werkgever zou altijd toestemming moeten geven. Er zijn tal van argumenten te bedenken waarom het bedrijf activiteiten buiten de deur moet stimuleren voor constructeurs.
Dan kijkend naar de aanbodkant: wat kunnen we als organisatoren leren? Het zou bijzonder jammer zijn als een goed evenement bij voorbaat de kop wordt ingedrukt, bijvoorbeeld omdat een voorganger het levenslicht niet heeft gehaald. Mijn advies naar alle toekomstige constructie-evenementen: kwaliteit boven kwantiteit. Besef dat deelnemers het vertrouwen hebben dat jouw evenement toegevoegde waarde heeft, laat zien dat je levert wat je belooft en laat natuurlijk zien dat je er zelf ook warm voor loopt.
Ik heb de cijfers niet paraat, maar volgens mij zijn bij de meeste verenigingen de aantallen actieve leden helaas aardig teruggelopen. Natuurlijk is er de vergrijzing, maar misschien zijn we het ook een beetje verleerd door corona. Of men is geneigd om naar de online optie te grijpen, als dat kan. Naar mijn idee is online een mooie aanvulling, maar absoluut geen vervanging.
Misschien doen de verenigingen er goed aan om een keer de krachten te bundelen? Wie weet valt er veel te halen door eens naar de parallellen te kijken. Ik ben benieuwd wat voor toffe evenementen je dan op poten kunt zetten!
Er gaat dus niks boven een geslaagde constructie-activiteit waar constructeurs elkaar (beter) leren kennen en in een goeie sfeer van gedachte kunnen wisselen en kennis kunnen delen. Wellicht spreek ik je op een toekomstig activiteit. Zie ik je daar?
Reacties
Ger van der Zanden - Smart Building Design 01 december 2022 23:26
De (jonge) constructeurs hebben een belangrijke uitdaging; met het belang om efficiƫnte constructies te ontwerpen met optimaal materiaalgebruik gebruik en adaptieve constructies, die toekomstbestendige bouwwerken garanderen. De informatie is beschikbaar !