Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Minder CO2 door geopolymeerbeton

17 oktober 2014

Van Hattum en Blankevoort, ENCI en Mebin doen proeven met het in situ verwerken van geopolymeerbeton. Dit is een type beton waarbij het traditionele cement is vervangen door een bindmiddel dat is samengesteld uit industriële reststoffen.

Op dit moment bevat beton nog vaak portlandcementklinker, met als voornaamste grondstof kalksteen. Bij de productie hiervan komt relatief veel CO2 vrij. Er worden nu praktijkproeven gerealiseerd met geopolymeerbeton, waarbij veel minder CO2 vrijkomt dan bij traditionele betonmortels.

Op beperkte schaal zijn binnen de prefab-betonindustrie al ervaringen opgedaan met de vervaardiging van rioolbuizen en verhardingsplaten van geopolymeerbeton. De grote uitdaging is nu de vervaardiging van geopolymeerbetonspecie in een betoncentrale, het vervoer van de geopolymeerbetonspecie met een truckmixer en de verwerking van de geopolymeerbetonspecie op de bouwplaats. Dit is complex, omdat de 'open-tijd', ofwel de verwerkingstijd, niet te sturen is met de traditionele betonhulpstoffen.

Tijdens de proeven op de bouwplaats worden L-vormige elementen gestort, verdicht en afgewerkt die gedurende een aantal jaren aan weersinvloeden worden blootgesteld en continu visueel worden geïnspecteerd. Van de geopolymeerbetonspecie worden ook tientallen proefstukken vervaardigd. Ook deze worden uitgebreid onderzocht op uiteenlopende mechanische- en duurzaamheidsaspecten. Er is al veer voorbereidend onderzoek gedaan voor de proeven. De resultaten worden op termijn in breder verband bekendgemaakt.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.