In opdracht van Wetterskip Fryslân wordt nabij Marrum het nieuwe gemaal Vijfhuizen gerealiseerd. Met het project geeft het waterschap een impuls aan de waterveiligheid, landbouw, vismigratie, natuurontwikkeling en recreatie in Noord-Friesland. Het gemaal in de zeedijk bij Marrum verbetert straks de waterafvoer bij zware regenval, het gevolg van klimaatverandering. Ook ontstaat er een bijzondere verbinding tussen (zoet) binnenwater en zout (zee) water in het buitendijkse kwelderlandschap voor flora en fauna. Voor de bouw van het gemaal werd een flexibele bekistingoplossing ontwikkeld.
Opvallend aan het gemaal Vijfhuizen is de ligging in de dijk. De verhoogde ligging in het strakke polderlandschap wordt nog opmerkelijker door een glazen opbouw met een titanium dak in combinatie met twee vijzels die het water opvoeren. Door de glazen behuizing van het gemaal en de opengewerkte vijzelconstructie kunnen bezoekers de werking van het gemaal bekijken. De vijzels zijn van bovenaf zichtbaar, maar zijn afgedekt met een metalen veiligheidsconstructie. Op het dak komen zonnepanelen.
De kruin van de kering bevindt zich op +8,40 m NAP, het hoogste punt van het gebouw komt op ca. +11,50 m NAP. De breedte van het gemaal op de kruin van de dijk is ca. 25 m. De breedte aan de instroomzijde van de vijzels aan de maalkom is ca. 35 m. De uitstroomzijde aan de Waddenzee kant is ca. 15 m breed.
Het gemaal zelf rust op een betonnen palenfundering. Hierop bevinden zich de twee kamers voor de vijzels met een opvoercapaciteit van in totaal 4,2 m3/s, instroomkokers met afzonderlijke viskoker en lokstroomkoker, maalkom, schuivenkelder en uitstroomkokers. Tegelijk met het gemaal wordt ook een vispassage aangelegd: een verbinding tussen zoet en zout water.
De volledige betonconstructie wordt gerealiseerd met in het werk gestort beton, waarvoor NOE-Bekistingtechniek een bekistingoplossing ontwikkelde. De multifunctionele paneelbekisting wordt geleverd in een groot aantal maatvoeringen tot een maximale hoogte en breedte van 5300 mm respectievelijk 2650 mm. Het groot formaat panelen bespaart centerpennen en klemmen en geeft een rustig betonbeeld als eindresultaat. De inzet van de grootvlakpanelen zorgt bovendien voor een snellere montage. Door gebruik te maken van één type bekisting in meerdere uitvoeringen, is een efficiënte inzet van mensen en middelen mogelijk en kan met minder transportbewegingen worden volstaan. De wanden van het gemaal hebben een maximale hoogte van 7,60 m en kunnen door de grote stijfheid van de bekisting in één keer worden gestort. Door het doorlopende hoogte- en breedteraster kunnen de panelen staand en liggend worden gecombineerd.
Het ontwerp van het gemaal Vijfhuizen is van de hand van Hoogeveen Architectuur, de realisatie wordt verzorgd door Jansma Drachten BV. In januari 2017 is gestart met de bouw van het gemaal aan de binnen- en buitendijkse zijde, in april met de bouw van het gemaal in de zeedijk. De bouw van het gemaal zal naar verwachting gereed zijn in het najaar van 2018.
Bron: NOE-Bekistingtechniek b.v.
Reacties