Het is al weer ruim vier jaar geleden dat in Leeuwarden een balkonplaat naar beneden viel omdat de wapening was doorgeroest. Dat leidde toen tot een hoop commotie. Er kwamen de nodige onderzoeken, er kwam een richtlijn van het ministerie en het Platform Constructieve Veiligheid nam het initiatief tot het schrijven van een onderzoeksprotocol voor deze galerijvloeren. Gelukkig namen veel gebouweigenaren de kwestie serieus en lieten hun flatgebouwen uit de vijftiger en zestiger jaren controleren. En daarna werd het weer stil.
Net zoals dat bij alle voorgaande veelvoorkomende schades het geval geweest was. Denkt u maar aan de door wateraccumulatie ingestorte platte daken, of aan de doorgeroeste spouwankers waardoor hele metselwerkgevels naar beneden vielen. Iedere keer werd er een korte actie opgetuigd, er werden de nodige onderzoeken gedaan, de bijbehorende versterkingen werden uitgevoerd en daarna werd het weer stil. Tot de volgende calamiteit.
Maar net zoals het verfwerk, de liftconstructie of de toestand van de gasleidingen, moet ook de kwaliteit van de draagconstructie op risicovolle punten regelmatig gecontroleerd worden. Ook hier is preventief onderhoud nodig. Alleen zien we dat meestal niet zo goed. Daar waar de overheid steeds minder een controlerende taak heeft en de gebouweigenaar zijn eigen verantwoording moet nemen voor de veiligheid van zijn gebouw is een goede en regelmatige controle onmisbaar. Misschien moet de politiek toch maar wennen aan de gedachte van een APK voor gebouwen.
VNconstructeurs
- De eerdere columns van Johan Galjaard
Reacties