Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Ontwerprichtlijn thermisch actieve gebouwen

6 februari 2012

Door gebruik te maken van de thermische massa van het materiaal beton kan het klimaat in gebouwen positief worden beïnvloed en (in bescheiden mate) energie worden bespaard. Wanden en vloeren kunnen werken als regulator van het thermische en hygrische binnenklimaat. Het gebruik van de betonmassa voor dit doel wordt betonkernactivering genoemd. Bij thermisch actieve bouwdelen worden de eigenschappen van de betonmassa extra benut door de toepassing van watervoerende leidingen, die het bouwdeel kunnen koelen en verwarmen, al naar gelang van het seizoen.

CUR Bouw & Infra heeft nu een ‘Ontwerprichtlijn thermisch actieve gebouwen’ opgesteld  die ingaat op het thermisch activeren van betonnen vloeren. De publicatie is een ontwerphulpmiddel voor het voorspellen van de thermische behaaglijkheid van thermisch actieve vloeren in de zomerperiode. Met behulp van deze publicatie kan de haalbaarheid van de toepassing van thermisch actieve vloeren in een vroeg stadium van het ontwerpproces worden bepaald.

Het ontwerphulpmiddel is met name bestemd voor architecten, adviseurs, constructeurs en producenten.  De publicatie sluit naadloos aan op ISSO-publicatie 85 ‘Thermisch Actieve Vloeren’. Dit is een praktisch hulpmiddel voor het installatietechnisch ontwerp en de detaillering van vloeren, die worden gebruikt om het gebouw te koelen.

Deze digitale CUR-publicatie bestaat uit twee onderdelen: een ontwerptool en een toelichting. de kern wordt gevormd door de ontwerptool met zoekfunctie. Deze tool maakt gebruik van het dynamische gebouwsimulatieprogramma TRNSYS waarmee het te verwachten thermische binnenklimaat kan worden berekend. Met dit programma zijn bijna 50.000 temperatuursimulaties doorgerekend, die hebben geresulteerd in circa 1000 nomogrammen. In deze nomogrammen is de relatie tussen ZTA (zonwerend vermogen) x glaspercentage, het geïnstalleerd (of te installeren) vermogen en de GTO-uren aangegeven per te onderscheiden type gebouw en verdere fysieke kenmerken zoals vloertype en gebouworiëntering. GTO staat voor gewogen temperatuur-overschrijdingsuren, een maat voor de thermische behaaglijkheid binnen een gebouw in de zomer. Als type gebouw zijn onderscheiden: woningen, kantoren, scholen en gebouwen voor zorginstellingen.

Verkrijgbaarheid

CUR-publicatie 237 ‘Ontwerprichtlijn thermisch actieve gebouwen’ is verkrijgbaar via www.cur-aanbevelingen.nl. De prijs bedraagt € 42,50.

U kunt de tool ook direct bestellen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren