Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Overvloed die ertoe doet

Laat ik direct met een stelling beginnen: de zin van het leven zit hem in het overvloedige. Daar kunt u het natuurlijk niet mee oneens zijn! Binnen het duurzaamheidsdebat past deze stelling echter wat moeizaam. Waar gaat het dan fout?

Misschien heeft u mijn stelling inmiddels nogmaals gelezen? Misschien zijn uw haren zelfs overeind gaan staan? Maar kijk even naar uw eigen levenswijze. De meesten van ons houden ervan om efficiënt en doelmatig te werken en hebben een broertje dood aan verspilling van energie, tijd en geld. Ik ook, tot op zekere hoogte. Maar hoe efficiënt en doelmatig we ook werken, dat doen we zodat we ergens lekker veel energie, tijd en geld voor overhouden. Bijvoorbeeld om 's avonds wat eerder thuis te zijn om te kunnen sporten of nog even de stad in te gaan. Of om lekker lang op vakantie te kunnen. Of om nog meer geld te verdienen.

Uiteindelijk geef je je energie, tijd en/of geld toch een keer ergens aan uit. Aan iets overvloedigs. Tenminste, aan iets dat niet automatisch door iedereen als efficiënt en doelmatig wordt gezien. Aan je hobby of passie ('hobby's mogen geld kosten', is een gevleugelde uitspraak van een vriend van mij, en daar ben ik het roerend mee eens). Aan je eigen smaak en waarden. Juist daarin zijn we verschillend, uniek! Dat kun je toch moeilijk overvloedig noemen?

Maak je een duurzaam gebouwde omgeving door zo efficiënt en doelmatig mogelijk met energie, tijd, geld, materialen, grondstoffen? enzovoorts om te gaan? Ja, zeg ik dan, maar? Maar houd wel een klein pietepeuterig stukje marge over. Marge voor inspirerende architectuur, uitdagende constructies. Marge voor een stukje luxe, comfort, karakter. Marge voor identiteit. Ja, voor de geneugten des levens!

Misschien komt mijn stelling voort uit het feit dat ik al iets te lang in sociale woningbouw woon (en daar heel snel weg wil)? Om in de bewoording van die vriend van mij te blijven, hier een tweede stelling: goede gebouwen mogen extra geld kosten. Niet mee eens? Verander dan 'goede gebouwen' in 'gebouwen die er toe doen'. Ik ben klaar met anonieme prut. Ik wil leven in een interessante gebouwde omgeving. In zo'n omgeving wil ik mij inspannen voor een goede leefbaarheid en daarmee duurzaamheid. Want, en ik herhaal misschien ten overvloede: de zin van het leven zit hem in het overvloedige.

Coen Smets

Technisch marketing adviseur bij het Cement&BetonCentrum

Lees ook eerdere blogs van Coen Smets.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren