Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Paleis Het Loo (3) - CSM-bouwkuipwanden

Eddy van Caulil, Falco van Dijck, Jens de Vries, Jaap Cromwijk - 29 juni 2021

Voor de grote centrale bouwkuip van Paleis Het Loo is gebruikgemaakt van Cutter Soil Mixing (CSM) bouwkuipwanden. Deze zijn deels verankerd, deels gesteund door een stempelraam.

Dit artikel is het derde deel in een serie van zeven. In deze serie komen achtereenvolgens aan bod:
1. Bouwkuip met verschillende technieken
2. Staalvezelversterkte onderwaterbetonvloer
3. CSM-bouwkuipwanden
4. Jetgroutwanden
5. Hardgelbouwkuip
6. Funderingsversterkende injecties
7. Opvangconstructies en vijzelwerk

Projectgegevens

Project: Ondergrondse uitbreiding Paleis Het Loo
Architect: KAAN Architecten
Integraal technisch ontwerp: Team Valstar bestaande uit Valstar-Simonis, DGMR en WSP (voorheen Lievense).
Deelproject: Bouwkuip en tijdelijke opvangconstructies (Perceel P1)
Aannemer Perceel P1: Volker Staal en Funderingen BV

Voor de bouwkuipwanden van de centrale bouwkuip, inclusief het gedeelte bij het Corps de Logis, was in het referentieontwerp al gekozen voor de Cutter Soil Mixing (CSM) bouwkuipwanden. Bij de CSM-techniek wordt met een freeskop met hierop twee cutterwielen de aanwezige bodem met een groutmengsel gemixt (foto 1). Het bodemprofiel ter plaatse bestaat, met uitzondering van een geroerde toplaag, voornamelijk uit grof zand, wat zich prima voor de CSM-techniek leent en relatief stijve wanden oplevert. De dikte van een CSM-wand is afhankelijk van het toegepaste materieel. Meestal worden freeskoppen gebruikt waarbij een wanddikte van 550 mm gebruikelijk is. De freesbreedte van het materieel is ook vrij standaard en levert meestal netto paneelbreedten (na overlap) van 2,2 m op. Net als diepwanden worden CSM-panelen om-en-om gegraven. Dat wil zeggen dat eerst een paneel wordt gemaakt en vervolgens een paneel wordt overgeslagen. Pas daarna wordt het tussenliggende paneel (overlappend) aangebracht. Voor de sterkte en stijfheid worden vervolgens in ieder paneel meestal twee stalen IPE-profielen afgehangen (h.o.h. 1,10 m).

In de tender zijn enkele alternatieven beschouwd zoals gedrukte damwanden, diepwanden en een boorpalenwand. Deze bleken ofwel te weinig stijfheid te hebben en daarmee te leiden tot te veel vervorming of een groter risico. Ofwel er zouden te zware damwandprofielen nodig zijn, wat minder economisch zou zijn dan een CSM-wand. Daarom zijn deze opties afgevallen.

Tijdens installatie van de CSM-wand is sprake van een sleuf met vloeibare suspensie terwijl op zeer korte afstand een fundering op staal aanwezig is

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren