Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

'RoboCon', de toekomst van de constructeur?

Hoe gaat digitalisering het vak van de constructeur veranderen? Nynke ter Heide, Thijmen Jaspers Focks - 26 april 2022

Het vakgebied van de constructeur, en de bouw en infrastructuur als geheel, verandert in hoog tempo door digitalisering. Deze verandering biedt voordelen en kansen, maar kent ook nadelen en risico's. Binnen Stufib is een groep experts uit het vakgebied in een studiecel onder de naam 'RoboCon' met dit onderwerp aan de slag gegaan. Een belangrijk resultaat is het levels-of-intelligence-denkmodel om verschillende niveaus van digitalisering bespreekbaar te maken.

In het kort

  • Digitalisering van het constructief ontwerp biedt kansen en bedreigingen.
  • Een Stufib-studiecel heeft op basis van bestaande modellen het levels-of-intelligence (LOI)-denkmodel afgeleid.
  • Waar de computer bij de lage LOI’s vooral het doorrekenen van constructies overneemt, verbreedt dit bij de hoge LOI’s tot het maken van complete ontwerpen.
  • Voor de constructieve veiligheid is een belangrijke verandering dat projectberekeningen steeds meer zullen verdwijnen.
  • Je kunt je afvragen of het bierviltje niet een ouderwetse en achterhaalde validatiemethode is.
  • Het is niet nodig en ook niet haalbaar dat iedere constructeur kan programmeren. Wel vraagt digitalisering in alle rollen om een andere manier van denken.
  • Het levels-of-intelligence-denkmodel is ontwikkeld als een stimulans en hulpmiddel om vaker en gestructureerd met elkaar in gesprek te gaan.

Digitalisering van het constructief ontwerp biedt kansen, zoals het snel en gemakkelijk kunnen doorrekenen van verschillende varianten, optimalisatie van ontwerpen op meerdere aspecten en het automatiseren van repeterende taken. Er zijn ook bedreigingen, zoals het toenemen van de impact van fouten, het risico op het creëren van blackboxes en het grotendeels verdwijnen van het huidige werk van de constructeur. Hoewel we als constructeurs echt niet zomaar zullen worden vervangen door robots, ‘RoboCons’, is er wel een serieuze verandering gaande.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Edger Bruns - CABZ 06 mei 2022 21:59

Ik ben heel nieuwsgierig hoe bijvoorbeeld a.i. het werk van de constructeur overneemt, of wellicht vooral vergemakkelijkt en verbeterd. Hoewel ik denk dat uiteindelijk a.i. ook in staat is "autonoom creatief" te zijn, verwacht ik dat niet meer mee te maken. Tot die tijd toch nog maar het bierviltje?

Nynke ter Heide - Vidabo 06 mei 2022 13:43

Leuk dat er al verschillende reacties komen op het wel of niet achterhaald raken van de berekening op een bierviltje! Goede vraag van Michael van Telgen of de computer 'zomaar' werk van de mens over kan nemen. Ik denk niet 'zomaar'. Daarom is het nodig dat we het valideren en testen van tools serieus gaan nemen. We zullen eerst moeten ontdekken hoe we dit moeten aanpakken en welke methodes in ons vakgebied goed werken. Vervolgens moeten we bepalen wanneer we een tool goed genoeg getest en gevalideerd vinden om de touwtjes (een stukje) uit handen te geven aan de computer. Om over een paar jaar niet achter de feiten aan te lopen, moeten we daar nu al mee beginnen!

Ruud van der Breggen - Bouwadvies Van der Breggen 05 mei 2022 16:19

Bierviltjes, handschetsen, handmatige ontwerp berekeningen... In het ontwerpproces mijns inziens de functie om creatief en helder te kunnen ontwerpen. Onze hersens werken dan veel creatiever en puur gericht op ontwerp en niet op data invoeren. Geeft ook een zekere rust. Vergelijk het lezen vanaf papier v.s. scherm. Na het bierviltje kan je helemaal los gaan met 3D ontwerp.

Karel de Krijger - Adviesburo K.J. de Krijger 28 april 2022 16:49

Het bierviltje blijft zijn functie behouden. De constructeur ontwerpt. Al- of niet met behulp van een bierviltje. Het rekenprogramma controleert. De mens is creatief. De robot is objectief. Ik hoop dat het over 100 jaar nog zo is.

Michael van Telgen - Arcadis Nederland BV 28 april 2022 16:21

Bedankt voor het verhelderende artikel. Gewaagd om aan het 'heilige bierviltje' te komen - ik ben erg benieuwd wat hierop de reacties zijn! Ik vraag me af tot op welk niveau het 'wettelijk' mogelijk is om de computer de touwtjes in handen te geven icm weinig tussenkomst van de mens? Kan dat zomaar? Wellicht een vraagstuk voor over vele jaren maar toch interessant. En staan constructeurs open voor deze verschuiving in rol-invulling? Groet, Michael

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren