Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Salet gelooft in nieuwe kansen voor beton

23 april 2013

Beton gaat een glansrijke toekomst tegemoet. Tenminste als de talloze nieuwe mogelijkheden ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. Daar wil prof.dr.ir. Theo Salet een belangrijke bijdrage aan leveren als deeltijd-hoogleraar Structural Design-Concrete Structures, zo bleek uit zijn intreerede op 19 april op de TU Eindhoven.

Een van de trends die volgens Salet voor het constructieve vak belangrijk zijn, is ketensamenwerking of, beter nog, ketenintegratie. Die is noodzakelijk om invulling te geven aan nieuwe contractvormen zoals D&C en BVP (Best Value Performance). Marktpartijen krijgen door deze ontwikkelingen meer ruimte om het product te verbeteren en processen efficiënter in te richten. Er zal daarbij, nog meer dan nu het geval is, een beroep worden gedaan op communicatie, ook van de constructeur.

Een andere trend die Salet noemt is sustainability. Op dat gebied is er een hoop te winnen. Toepassingen van betongranulaat en betonkernactivering zijn bekende voorbeelden. Maar er is meer te bereiken. Daartoe moet ook de constructeur een steentje bijdragen door in de vroege ontwerpfase rekening te houden met de milieulast van een constructie. Salet zal zich inspannen om naast de bekende prestatie-eisen ook de ‘enviromental limit state’ (ELS) op de agenda van de nieuwe betonnormen te krijgen.

Het is van belang dat in het ontwerpstadium soms op een andere manier naar beton gekeken wordt. Niet altijd moet worden uitgegaan van bekende eigenschappen van beton en daar de juiste vorm bij vinden. Soms is het beter uit te gaan van de gewenste vorm en daar de eigenschappen van het beton op aan te passen.

De wereld van de ICT staat niet stil. Hoewel er al veel is bereikt op het gebied van eindige-elementenberekenigen, is het einde nog lang niet in zicht. Daardoor zal er voor de wetenschap steeds meer mogelijk zijn. Want experimenteel onderzoek is vaak maar de halve waarheid. Die waarheid moet worden ondersteund door numerieke modellen. Daarnaast zal de rol van BIM is snel tempo toenemen, maar ook zal augmented reality, bijvoorbeeld ten behoeve van visuele controle, zich verder ontwikkelen.

Op betontechnologisch gebied is er veel gaande. Op mesoniveau bijvoorbeeld, zoals het hergebruik van grondstoffen, of op microniveau, zoals optimale pakkingen. Voor de constructeur gaat het vooral om de invloed van die ontwikkelingen op het niveau van de betonconstructie, het macroniveau.

Een van de materiaalontwikkelingen die Salet aanstipt is vezelbeton, en in het bijzonder de mogelijkheid vezels efficiënter toe te passen door de ligging ervan te beïnvloeden.

In zijn rede spreekt Salet zijn bijzondere dank uit aan drie (oud-)hoofdredacteuren van Cement: Gerd Scherpbier, Cees Kleinman en Dick Horijk. Ook Peter Roelfstra en zijn familie hebben veel betekend in wat hij tot nu toe heeft bereikt.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren