Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Revolutie in constructieve ontwerp- en berekeningssoftware

do 21 okt 2021

SCIA zet met SCIA Engineer 21 een grote stap voorwaarts. De laatste update van de constructieve ontwerp- en analysesoftware is er een met verrassend veel nieuwe features in een compleet nieuw jasje. Aan de basis van de update liggen duizenden uren aan onderzoek naar de werkwijze, ervaringen en ideeën van constructeurs. Het resultaat? Een gebruikersinterface die perfect aansluit op hun werkwijze en hun 1 uur per dag bespaart.

- Gesponsord artikel - 

Constructeur Wim van ’t Land is werkzaam bij Movares en gebruikt SCIA Engineer al zeven jaar lang. Hij maakt graag even tijd om te praten over de nieuwste versie van SCIA Engineer. Accountmanager Rudi Vanmechelen van SCIA schotelde hem enkele vragen voor.

Rudi: Kun je iets over je werk vertellen?
Wim: Ik werk als constructeur voor Movares, een groot ingenieursbureau. Ik ben veel bezig met gebouwen die langs sporen worden gebouwd. Ik heb ook veel collega’s die zich bezighouden met de aanleg van spoorwegen, spoorleidingen, alles wat met sporen te maken heeft. Naast ProRail werken we veel voor andere publieke opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, gemeentes en provincies.

Rudi: Da’s een hele boterham, zoals we in België zeggen! Hoe lang werk jij al met SCIA Engineer en welk type projecten doe je ermee?
Wim: Ik werk inmiddels zeven jaar met SCIA Engineer en ik ontwerp er meestal gebouwen mee. Dat zijn veel stationsgebouwen en soms ook gebouwen voor Rijkswaterstaat.

Rudi: Staal? Beton?
Wim: Hout, vooral. En staal. Dat zijn de twee grootste. En ook wel af en toe beton.

Rudi: Je hebt de kans gekregen en gegrepen om deel uit te maken van onze beta-testergroep voor SCIA Engineer 21. Kun je kort vertellen wat je eerste ervaringen zijn met deze nieuwe release?
Wim: De eerste keer dat ik hem opstartte, was ik verbaasd. Ik had een groot leeg veld voor me met aan de randen prachtig ontworpen knopjes. En dat is de indruk die eigenlijk is gebleven tijdens het testen. Je hebt zoveel meer ruimte voor het gebruiken van je model en de interface is strak en netjes. Dat alleen al maakt het plezierig om ermee te werken.

Rudi: Fijn om horen. Heb je al concrete projecten opgestart in SCIA Engineer 21?
Wim: Voor zover het in de beta-test kon, heb ik dat inderdaad gedaan.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

SCIA Spotlight zorgt ervoor dat je direct toegang krijgt tot alle SCIA Engineer-functies zodra je begint te typen

Beheer eenvoudig welke workstations (structuur, resultaten, staal, enzovoort) toegankelijk zijn om je werkruimte overzichtelijk te houden

Het modelgebied beslaat nu bijna 100% van het scherm


Rudi: Wat zijn voor jou de hoogtepunten? Je sprak al over de interface, dat die zo opviel. Zijn er daarnaast nog andere functionaliteiten die je waardeert?
Wim: Markant aan de interface is vooral dat enorm grote witte canvas dat je hebt om met je model aan het werk te gaan. Het tweede dat ik zou willen noemen is SCIA Spotlight. Dat is een soort zoekbalk waarmee je alles kunt vinden. De functionaliteit van de oude command-bar zit erin. Je kunt een opdracht geven in SCIA Engineer zonder dat je hoeft te zoeken naar een functie. Wist je in de oude interface echt niet waar je iets moest vinden, dan was dat een hel. Met SCIA Spotlight is dat dus voorbij.

Rudi: Zijn dat de belangrijkste voordelen voor jou: de interface, de zoeklijn en het opgeruimde scherm? Vat ik dat goed samen?
Wim: Dat zijn voor mij de belangrijkste verbeteringen, ja.

Rudi: Heb je het gevoel dat SCIA Engineer 21 een positieve invloed kan en zal hebben op jouw workflow? En zo ja, in welke mate en hoe meet je zoiets?
Wim: De positieve invloed heb ik niet gemeten, maar die merk je wel als je bezig bent. Alles wat je doet gaat vloeiender, omdat je minder aan het zoeken bent. Dat is al een belangrijke eerste stap. En de functies zitten allemaal rondom de rand van je canvas, maar één knopje verder. Je bent niet door tig menu’s aan het klikken voordat je iets gevonden hebt en dat kan niet anders dan een positieve invloed hebben. Naarmate de ervaring in het gebruik van deze nieuwe interface groeit, zal die positieve invloed alleen maar groter worden. 

Rudi: Heeft de nieuwe gebruikersinterface aan je verwachtingen voldaan?
Wim: Ja. De belofte was dat het minder zoeken zou zijn naar functies en dat klopt. Dus in die zin was ik al wel een beetje geïntroduceerd en wist ik wat ik kon verwachten. Ik zie wel dat sommige dingen nog in ontwikkeling zijn, dus ik verwacht dat er nog meer moois gaat komen. Maar op dit moment zie ik gewoon wat er eerder is gezegd en dat vind ik mooi om te zien.

Rudi: Een laatste vraag. Zou je SCIA Engineer 21 aan je collega’s en andere constructeurs aanbevelen en waarom?
Wim: Ja, het is echt een modern en actueel programma om constructies mee te berekenen. Ik kende SCIA al als een betrouwbare motor van onze constructieve berekeningen en dat is nu, in een nieuw jasje, alleen maar toegankelijker. Dat vind ik mooi om te zien. 

Rudi: Dankjewel voor de pluim. We gaan die zeker virtueel doorgeven aan de collega’s van ontwikkeling. Is er nog iets finaal dat je met ons zou willen delen?
Wim: Ik zie dat jullie luisteren naar de wensen van de gebruikers. Ik vond het mooie in het beta-traject dat we ook bespraken hoe ik werk, waar ik tegenaan loop. En dat jullie gewoon meekeken op het scherm en ook zelf concludeerden ‘hé, je pakt dit op deze manier aan’. Dat is voor ons nieuw. Die manier van luisteren en het verwerken van feedback in deze nieuwe software, in deze nieuwe interface, dat vind ik echt fantastisch. Dat heb je niet vaak met een softwarebedrijf.

Rudi: Bedankt voor de positieve feedback. Ik wens je in de komende tijd nog veel succes met SCIA Engineer 21 en alles wat erbij komt. Wij doen ons best om jou de beste oplossingen te blijven garanderen natuurlijk.

Gratis proefversie

Nieuwsgierig geworden naar SCIA Engineer 21. Je kunt een gratis proefversie proberen via www.scia.net of www.21.scia.net.


Bekijk ook de video van het interview met Wim van ’t Land

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren