Na vier jaar bouwen is Sluishuis opgeleverd. Amsterdam IJburg is hiermee een nieuwe, architectonisch hoogwaardige ontmoetingsplek rijker. Het gebouw, dat opvalt door de ligging in het water, de trapsgewijze opbouw en een ruim 50 m grote uitkraging, slaat een brug tussen IJburg en het centrum van de stad. En met 442 diverse koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogel -en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca vormt Sluishuis een plek voor iedereen.
Het project ging van start toen de gemeente Amsterdam de combinatie VORM en BESIX RED in 2016 uitriep tot winnaar van de kwaliteitstender voor de ontwikkeling van Sluishuis. Voor het ontwerp van dit unieke gebouw bundelden ze de krachten met de architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) uit Denemarken en het Nederlandse Barcode Architects. Constructeur van het project was Van Rossum Raadgevende Ingenieurs. De complexe bouw werd toevertrouwd aan BESIX Nederland en VORM Bouw. Het resultaat van hun gedeelde visie is een iconische ontwikkeling waarin duurzaamheid en het welzijn van bewoners en bezoekers centraal staat.
Toonaangevende architectuur
Sluishuis is een opmerkelijk gebouw met een uniek volume dat dankzij een dubbele uitkraging (cantilevers) over het water lijkt te zweven. De cantilevers komen samen in een hoge hoek die een grote toegangspoort vormt, als het ware een opengaande sluis, van het IJ naar de binnenhaven van het gebouw. Aan de andere zijde is het gebouw afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken.
Technische complexiteit
Met onder meer een cantileverconstructie en een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen onder het waterniveau, was het markante Sluishuis een uitdagend project. De uitkraging van ruim 50 m was niet alleen uitvoeringstechnisch complex, maar heeft ook de nodige implicaties gehad voor het ontwerp, onder meer in verband met de langeduureffecten van de fundering.
Over de uitdagingen in het constructief ontwerp van het Sluishuis lees je alles in het onlangs verschenen Cement-artikel ‘Een nieuw icoon in het IJ’.
Over de óndersteuningsconstructie is het Betoniek-artikel 'Cantilever-wanden ondersteund' verschenen.
Reacties