Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Spraakgestuurde assistent voor de constructeur?

17 oktober 2018

Spraak is hot. In Amerika wordt spraak momenteel gezien als de belangrijkste ontwikkeling op tech-gebied. Dit zou ook voor constructeurs het nodige kunnen gaan beteken. Wat precies, horen we van Martinus van de Ruitenbeek, de keynote speaker op de Cement-softwaredag.

Slimme speakers

In smartphones zitten al veel spraakgestuurde functionaliteiten. Apple heeft Siri, Google heeft Assistant, Amazon heeft Alexa, Microsoft heeft Cortana. Ook de strijd om de slimme speakers is volop losgebarsten: Amazon Echo, Apple HomePod en Google Home leveren met een aantal andere leveranciers een hard gevecht om het grootste marktaandeel. Vooral in Amerika stijgt de verkoop enorm hard. Begin 2018 had een op de zes Amerikanen al een dergelijk apparaat in huis. In Nederland is het nog niet zo ver; ons lans moet nog worden veroverd. Maar vroeg of laat komen alle ontwikkelingen van de overkant van de oceaan onze kant op.

Google betreedt binnenkort als eerste de Nederlandstalige markt. Een Nederlandse versie van de speaker Google Home is hier vanaf 24 oktober beschikbaar. Van de anderen zijn nog geen officiële berichten bevestigd, maar de verwachting is dat die snel zullen volgen.

Betekenis voor constructeur

Waarom deze informatie op Cementonline, vraagt u zich wellicht af. De reden is eenvoudig maar misschien niet voor iedereen even geloofwaardig: volgens kenners gaat deze technologie ook veel betekenen voor de constructeur. Een assistent vragen hoeveel wapening er in een kolom rond 500 mm moet bij een bepaald moment en dwarskracht zou een eerste stap kunnen zijn. Vervolgens een computer een opdracht geven om op een intelligente manier een raamwerk te tekenen en berekenen. En waarom niet een heel BIM-model van input voorzien via spraakopdrachten? Daarbij wellicht ook gebruikmakend van artificial intelligence?

De manier waarop 'we' ontwerpen verandert fundamenteel

Het lijkt misschien allemaal nog ver weg. Maar volgens Martinus van de Ruitenbeek gaan de ontwikkelingen zo snel, dat je er nu al over moet nadenken. Dat is dan ook wat hij doet in zijn FutureLab van VolkerInfra, een creatieve omgeving om nieuwe ontwikkelingen in de bouw te stimuleren. De manier waarop ‘we’ ontwerpen verandert volgens hem fundamenteel. ‘We’ is vanaf nu inclusief digitale assistenten. Tijdens de Cement-softwaredag neemt hij de bezoekers mee in deze wondere wereld.

Softwaredag

De softwaredag vindt plaats op 31 oktober en zal naast deze blik op de toekomst ook een beeld geven van hoe de verschillende softwareleveranciers inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. Aanwezig zijn Buildsoft, Construsoft, SCIA, Matrix, Struct4U, DIANA FEA, VIKTOR, White Lioness, Techdata/AutoDesk en MSc Engineering/RFEM.

Zie www.cementonline.nl/softwaredag

Martinus van de Ruitenbeek

Martinus van de Ruitenbeek houdt van de nieuwste ontwikkelingen op het grensvlak van software en civiele techniek. Hij is afgestudeerd op “Handschrift en Tekeningherkenning voor Constructeurs.” Naast zijn werk als hoofdconstructeur deed hij een doctoraal waarbij hij evolutionaire ontwikkelingen en het onderbewustzijn in de natuur onderzocht en toepaste op de bouw. Daarna startte hij het FutureLab bij VolkerInfra, een creatieve incubatie omgeving om nieuwe ontwikkelingen in de bouw te stimuleren en te versnellen.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren