Het Betonakkoord, het ketenakkoord voor een duurzame betonsector, zou op 30 oktober 2017 worden ondertekend. Dat is echter nog steeds niet gebeurd. Sindsdien buigen vier ministeries zich over de tekst. De vraag wordt inmiddels steeds luider of het er ooit nog van komt.
Belangrijkste reden voor uitstel is de wisseling van het kabinet. De datum van ondertekening stond al sinds begin september vast. Toen was echter nog niet bekend dat het nieuwe kabinet op 26 oktober op het bordes zou staan. En het was de bedoeling het akkoord door minstens één ministerie te laten ondertekenen. In ieder geval I&M, en mogelijk ook BZK of EZ. Volgens de betreffende ministeries kwam de ondertekening te vroeg.
Ronel Dielissen, directeur van Mebin, liet zich recent tegen Cobouw uit over het Betonakkoord. Zij zijn eerder nog in de stuurgroep van het akkoord, maar is hieruit gestapt. ‘’Ik vrees dat het betonakkoord een stille dood sterft’’. Zij laat zich verder uit over de onderhandelingen. Er werd maar weinig geluisterd naar de industrie en de industrie kreeg erg weinig spreektijd. ‘’Wij moesten wel de maatregelen nemen en betalen. Daarbij werd wel sterk ingezet op innovaties en technieken die zichzelf naar onze zin nog onvoldoende bewezen hadden.’’
Algemeen directeur Eduard van der Meer van VBI sluit zich hier deels bij aan, zo geeft hij de kennen in Cobouw. Van der Meer zit nog wel in de stuurgroep maar begrijpt de frustratie. Eerst heeft hij zich vier jaar lang bezig gehouden met de green deal, later nog twee jaar met het betonakkoord.
Zo ook Stefan van Uffelen, oud-directeur van de Dutch Green Building Council, voormalig projectleider van het betonakkoord en inmiddels directeur van Madaster. Er werd maar geen besluit genomen, maar hij wilde het niet opgeven. “Het is toch pijnlijk als zo’n belangrijke overeenkomst vlak voor de eindstreep sneuvelt. Temeer omdat het op details dreigt te blijven hangen’’, vertelt hij Cobouw.
Reacties