Op dinsdag 18 september stortte een deel van de parkeergarage van supermarkt Deka in Wormerveer in. Daarbij vielen gelukkig geen slachtoffers. De calamiteit toont volgens VNconstructeurs wel eens te meer aan dat aandacht voor constructieve veiligheid gedurende het gehele bouwproces inclusief de gebruiksfase, zeer belangrijk is en blijft.
Op een druk winkelmoment stortte een deel van de tweede verdieping van de bestaande parkeergarage in, ter hoogte van de in- en uitrit, bovenop de eerste etage. Het ging hierbij om een deel van de vloer van ongeveer 30 x 12 m2.
De gemeente benadrukt dat er geen breedplaatvloeren zijn toegepast, zoals bij de instorting van de parkeergarage in Eindhoven het geval was, maar Kanaalplaatvloeren. Grondig onderzoek, waarbij ook de eigenaar van de garage betrokken wordt, moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest en welke maatregelen nodig zijn om herhaling te voorkomen.
Op basis van de eerste bevindingen lijkt de oorzaak te liggen in het bezwijken van een stalen ligger onder de betonvloer. Maar voor definitieve conclusies moeten de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. Ervaring leert dat bouwwerken nagenoeg nooit instorten als gevolg van een ‘enkele’ fout, maar veelal door een combinatie van factoren. Specifieke lessen zijn dus op dit moment nog niet te trekken.
In een verklaring geeft VNconstructeurs aan dat het wel zeker is, is dat, ongeacht de uitkomsten van het nadere onderzoek, de ontwerp- en uitvoeringsverantwoordelijkheden bij bouwprojecten heel duidelijk, helder en vooral eenduidig neergelegd moeten worden bij de betrokken partijen. En er moet sprake zijn van degelijke, onafhankelijke toetsing om de kwaliteit van bouwwerken te waarborgen en niet alleen tijdens de ontwerp- en bouwfase, maar ook na oplevering in de gebruiksfase.
De vereniging voor Constructeurs pleit al sinds 2011 voor een periodieke keuring voor bestaande gebouwen. Een dergelijke APK voor bouwwerken moet er volgens de vereniging nu echt van komen.
Het aangekondigde onderzoek naar de oorzaak van deze calamiteit, aangevuld met conclusies bij eerdere calamiteiten, kan in ieder geval als basis dienen voor verbeteringen of aanpassingen in het ontwerp- en/of bouwproces om zulke calamiteiten in de toekomst te voorkomen. Aandacht voor constructieve veiligheid in het gehele bouwproces, dus ook in de gebruiksfase is met deze instorting weer meer dan evident gebleken.
Reacties