Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Wereldprimeur met zelfherstellend beton

25 november 2011

In een kleinschalig bouwproject in Breda is onlangs voor het eerst ter wereld zelfherstellend beton toegepast. Dit na jarenlang onderzoek bij TU Delft. Het beton bevat kalkproducerende bacteriën, die zodra er in de dunne betonschil scheurvorming optreedt, deze spontaan zullen dichten. De bacteriën zijn voor zowel mens als dier onschadelijk.

Door toepassing van het zogenoemde biobeton is de benodigde hoeveelheid beton lager en wordt een sterke vermindering van de CO2-klimaatbelasting van gerealiseerd.

Het materiaal is toegepast als spuitbeton voor de dak- en gevelbekleding voor een paviljoen voor de Reddingsbrigade en de EHBO aan de Galderse meren, in de buurt van Breda. Het programma van eisen voor het ontwerp van dit project kenmerkt zich door duurzame maar ook vandaalwerende doelstellingen. Het gebouw van beton doet dienst als bootloods, EHBO- en uitkijkpost en is geplaatst op een open plek in de begroeiing . De indeling (splitlevel) verrijst ook in die volgorde uit het talud.

De rode vurenhouten delen zijn als een 'verloren bekisting' op de gelamineerde houten spanten getimmerd. De snede in het dak geeft zicht en daglicht aan de uitkijkpost, waarvoor  drie scharnierpunten aan de voorzijde van het gebouw worden opengetrokken.

De dak- en gevelschil is door middel van 60 mm spuitbeton als buitenschaal vandaalwerend uitgevoerd. De façade probeert met haar gespannen staalgaas en stalen lameldeuren eveneens vandaalwerend te zijn.

De afdeling 'Self healing materials' van TU Delft zal het project na uitvoering twee jaar monitoren.

Meer informatie

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren