Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Wet kwaliteitsborging behandeld in Tweede Kamer

1 februari 2017

Op 18 januari werd de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen behandeld in de Tweede Kamer. Gezien de complexiteit en het belang van de materie, heeft de Kamer besloten de behandeling op een later moment voort te zetten. De vervolgvergadering staat gepland voor de week van 6 februari, maar dan met minister Plasterk in plaats van minister Blok.

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen houdt in dat voor nieuwbouw én verbouw de preventieve toetsing aan de bouwtechnische eisen uit het Bouwbesluit 2012 door de gemeente vervalt. In plaats daarvan moeten private partijen methodes ontwikkelen waarmee wordt bewaakt dat aannemers zich houden aan het Bouwbesluit 2012.

Alle woordvoerders zijn positief over het vergroten van de aansprakelijkheid van aannemers, zo staat in de samenvatting op de website van de Tweede Kamer. Dit verbetert volgens de Kamer de positie van consumenten. Maar vooral de oppositie is ook kritisch over het wetsvoorstel. Leidt het niet tot een ongewenste privatisering van het toezicht, waarbij een private partij niet publiekrechtelijk kan handhaven? Is de aansprakelijkheid goed genoeg geregeld? Verloopt de invoering wel zorgvuldig? Moet de gemeente niet alsnog na de gereedmelding via een overdrachtsdossier expliciet toestemming geven het bouwwerk te mogen gebruiken? Over dat laatste is een amandement ingediend. In het debat is afgesproken dat de ingediende amandementen nog worden gewijzigd alvorens het debat in tweede termijn wordt voortgezet.
Een ander belangrijk amendement gaat over het bij de aanvraag moeten overleggen van een risicoanalyse, zodat gemeenten vooraf, tijdens en na gereedmelding kunnen nagaan of adequaat met die risico’s is omgegaan. Als het aan de Tweede Kamer ligt, blijft de gemeente dus een belangrijke rol spelen bij het bouwen alleen in een andere vorm. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het feit of de amendementen worden aangenomen.

Volgens VNConstructeurs is het opvallend dat er in het debat nauwelijks aandacht werd besteed aan de positie van de kwaliteitsborger. Voor de vereniging is dat een kernpunt van de nieuwe regelgeving. Om een gelijk speelveld te waarborgen moeten kwaliteitsborgers deskundig en onafhankelijk te zijn. De uitwerking daarvan wordt straks geregeld in lagere regelgeving.

Invoering

Als de Tweede Kamer voor de wet stemt, zal de invoering gefaseerd plaatsvinden. Gestart wordt met bouwwerken uit Gevolgklasse 1, die ruwweg overeenkomt met CC1 uit de Eurocodes. Voorlopig staat de invoeringsdatum op 1 januari 2018. 

Rondetafelgesprekken

Als de Tweede Kamer in februari voor invoering van de wet stemt, biedt VNconstructeurs u de mogelijkheid om in uw regio in gesprek te gaan over de kansen en bedreigingen die dit met zich meebrengt. De vereniging organiseert een aantal Rondetafelgesprekken eind februari en medio maart. De data zijn nog niet bekend, wel de locaties: Rotterdam/Delft, Haarlem, Zwolle/Meppel, Venlo.

Meer informatie op www.vnconstructeurs.nl

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren