Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Wie doet er mee?

Blog Niki Loonen - 8 juli 2024

Vier jaar geleden schreef ik een blog ‘Wie doet er mee?’. Mijn intentie om beton te verduurzamen nam een vlucht. Nu, bijna 5 jaar later, heeft het Betonakkoord een duurzaamheidslabel voor beton geïntroduceerd, waaraan ik heb meegedacht. Met ‘lichtgroen beton’ voor wie het goed wil doen en ‘donkergroen beton’ voor de koplopers. Het hoe en waarom staat inmiddels op de website van het Betonakkoord en een aantal toonaangevende bouwers en ontwikkelaars hebben zich hieraan voor projecten geconformeerd. Nu is de fase van opschalen begonnen. Het is aan opdrachtgevers, constructeurs, bouwers en betonproducenten om de handen ineen te slaan voor vergroening van de betonsector.

Met de twee niveaus van groen beton kan iedereen meedoen. De aanpak is zo eenvoudig mogelijk gehouden: voor verschillende milieuklassen  geldt een maximale CO2-impact en een minimale hoeveelheid secundaire grondstof. Tabel 1 en 2 tonen de waarden waarmee het beoogde duurzaamheidsniveau wordt behaald.

De CO2-impact geldt voor het materiaal beton als onderdeel van het betonproduct of de betonconstructie, dus exclusief de wapening. En de waarde wordt bepaald voor onderdelen A1 t/m A3 (volgens de LCA systematiek), omdat de producent dáár invloed op heeft. Het aandeel secundair is in massa procenten en geldt voor het totale beton. Het kan dus bestaan uit betongranulaat, hoogovenslak, regenwater etc.

Voor de CO2-impact zijn, gelet op de reeds bekende ontwikkelingen en opschaling van technologie en regelgeving, al scherpere waarden vastgesteld voor levering van beton in 2025 en 2026. Als die ontwikkelingen er ook komen voor secundaire grondstoffen gaan die percentages omhoog. In samenspraak met CROW is er een commissie die eventuele uitzonderingen gaat beoordelen, zoals een hogere CO2-impact voor hoge sterkte. Zij zal ook de waarden in de loopt der tijd aanpassen aan de stand der techniek.

Als constructeur kun je met je opdrachtgever de dialoog aangaan over welke impact past bij zijn ambitie

Als constructeur kun je met je opdrachtgever in het ontwerpstadium de dialoog aangaan over welke impact past bij zijn ambitie. Door te kiezen voor ‘lichtgroen’ doe je het wat beter dan het huidige gemiddelde van de markt en met donkergroen gebruik je de laatste stand der techniek. Bij dat laatste moet je mogelijk wel rekening houden met langere bouwtijd en/of hogere kosten. De indicatieve grafiek in figuur 1 laat zien hoe groen beton zich verhoudt tot wat in de markt geleverd wordt (zie ook column ‘Wat is 'groen' en wat is 'niet meer doen'?’).

Door in een ontwerprapport, op tekening en in een contract te verwijzen naar het Groen beton-label van het Betonakkoord, sluit je aan op een bredere beweging die ook de leveranciers duidelijkheid verschaft. Wanneer opdrachtgevers groen beton gaan uitvragen, met hulp van hun constructeurs, en leveranciers dat beton gaan leveren, dan ben van ik ervan overtuigd dat we in een versnelling terechtkomen waarmee beton onderdeel wordt van de oplossing voor duurzaam bouwen. Wie doet er mee…?

Reacties

Jaap Rikken - HAN 12 juli 2024 12:13

Mooie Indeling op weg naar beter, goede indeling van groen fatsoen en niet meer doen, dit ga ik ook binnen het onderwijs proberen te brengen

Niki Loonen - ABT / TBI 08 juli 2024 22:16

Heel fijn Erwin. Wordt het beton daarmee licht, of zelfs donker groen? Groet, Niki

JBE Ruiter - BSE Betonwerken bv 08 juli 2024 18:42

Wij doen mee als onderaannemer BSE Betonwerken. Morgen gaan we voor het eerst Reduxx van beton centraal Albeton toepassen. Met vriendelijke groet, Erwin Ruiter.

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren